Unde erau localizate davele geto-dacilor

Unde erau localizate davele geto-dacilor

Jan 29, 2013

Stramosii nostri geto-daci au creat, pe intreg teritoriul locuit de ei, asezari fortificate, cu rol defensiv in special, ale caror urme sunt vizibile si astazi. Va propunem o scurta incursiune geografica pentru a identifica principalele astfel de centre politico-administrative si/sau militare antice de pe teritoriul tarii noastre.

 

Amutria
Asezare romana cu nume dacic, mentionata de Ptolemeu (Geografia ; III; 3) si situata de Tabula Peutingeriana intre Drobeta si Pelendava. Localizata ipotetic in comuna Butoiesti (jud. Mehedinti) sau in satul Botosesti-Paia (comuna Botosesti; jud.Dolj)

Aizis
Asezare dacica din Banat, atestata in timpul primei campanii a romanilor impotriva dacilor in fragmentul unic din Memoriile de campanie ale imparatului Traian pastrat de gramaticul Priscianus (VI; 13), Ptolemeu (Geografia; IV; 14). Identificata ipotetic pe teritoriul comunei Firlig, jud. Caras-Severin

Arcidava
Localitate in Dacia mentionata de Ptolemeu ( Geografia; III; 8, 4) sub numele de Argidava iar de Tabula Peutingeriana sub numele de Arcidaba. Asezarea civila pe drumul Lederata-Tibiscum a gazduit castrul roman in care stationa Cohors I Vindelicorum. Identificata pe teritoriul camunei Varadia, jud Caras-Severin

Argedava
Asezare getica de tip dava, resedinta a unei capetenii importante getice, probabil tatal lui Burebista. Mentionata in decretul dat in cinstea lui Acornion din Dionysopolis. Localizata de unii cercetatori, la Popesti, pe Arges.Argedava

Arcinna
Localitate in Dacia situata potrivit lui Ptolemeu (Geografia ; III ; 5 ; 4) undeva in Cimpia Dunarii. Neindentificata inca.

Arcodabara
Localitate in Dacia situata, potrivit pui Ptolemeu (Geografia ; III ; 8 ; 4) undeva in nordul Transilvaniei. Neindentificata inca.

Comidava
Asezare geto-dacica mentionata de Ptolemeu (Geografia ; III ; 8 ; 4) printre orasele Daciei romane. Atestata epigrafic in epitetul topografic-geografic al unei cohorte auxiliare care a stationat in castrul de la Cumidava (coh.Vind [elicorum] Cumidav [ensis] Alexandrina) intre anii 222-235 en. Identificata pe teritoriul comunei Risnov ( jud. Brasov).

Deva
Oras in judetul Hunedoara in apropierea caruia, pe dealul Cetatii Deva, au fost descoperite mai multe niveluri de locuire incepind cu epoca bronzului. Perioada clasica a culturii geto-dace (sec. 2 ien-sec 1 ien) prezinta indicii care duc la concluzia ca aici a existat o cetate dacica de tip dava.

Dinogetia
Asezare geto-dacica mentionata de Ptolemeu (Geografia ; III ; 8 ; 2 ; 10 ; 1) pe malul sting al Dunarii, la varsarea Siretului in Dunare.

Dokidava
Localitate in Dacia, situata, potrivit lui Ptolemeu ( Geografia ; III ; 8; 4) in nord vestul Romaniei sau in Ucraina Subcarpatica. Unii cred ca numele autentic ar fi Dakidava. Identificata ipotetic cu asezarea dacica de la Simleul Silvaniei.

Genucla
Cetate pe malul drept al Dunarii, resedinta a regelui get Zyraxes, asediat de catre M.Licinius Crassus, in campania acestuia impotriva getilor dobrogeni ( Dio Cassius, 51; 26; 5-6). Pentru localizarea tarii lui Zyraxes in nordul Dobrogei pledeaza si imprejurarea ca getii din partea locului se alaturasera luptei cetatilor grecesti impotriva lui M. Antonius Hybrida si ca, dupa infringerea romanilor, citeva stindarde luate ca prada se pastrau in Genucla.

Helis
Cetatea de scaun a lui Dromihete, situata poate pecursul superior al Argesului (Diodorus Siculus ; XXI ; 12). Neindentificata sigur inca, unii cercetatori o indentifica insa cu fortificatia de la Pacuiul lui Soare.

Marcodava
Localitate in Dacia, situata, potrivit lui Ptolemeu (Geografia ; III ; 8 ; 4) undeva in Transilvania centrala. Unii cercetatori considera ca numele real ar fi fost Maro-dava sau Mariso-dava—dupa numele riului Maris—si o plaseaza in zona Ocna-Muresului. Neindentificata inca.

Napoca
Oras roman din Dacia dezvolat pe locul unei localitati dacice ( Ptolemeu ; Geografia ; III ; 8 ; 4 ; Tabula Peutingeriana ; Geog. Rav. IV ; 7)

Netindava
Localitate in Dacia, mentionata de Ptolemeu (Geografia ; III ; 8 ; 4) si situata, potrivit coordonatelor acestuia undeva in Muntenia subcarpatica sau pe riul Ialomita. Neindentificata inca.

Patridava
Localitate in Dacia, situata, potrivit lui Ptolemeu (Geografia; III; 8; 4), in Carpati rasariteni. Dupa unii cercetatori ar fi o alta denumire pentru Petrodava. Neindentificata inca.

ziridavaPelendava
Puternică cetate geto-dacică, în antichitate cu rădăcini neolitice atestate arheologic de aproximativ 7500 de ani, dar a carei dezvoltare se amplifica odata cu regatul lui Burebista, asezarea devine sub stăpânirea romană un important castru asezat în locul de întâlnire a dealurilor Podisului Getic cu Câmpia Olteniei. Asezarea este mentionata pe Tabula Peutingeriana – o harta a imperiului roman, realizata ca urmare a initiativei imparatului roman Caracalla. Anul 225 (cand s-a definitivat aceasta harta – in timpul lui Severus Alexander) este considerat data primei mentiuni documentare a celei mai vechi asezari din vatra actualului oras.

Petrodava
Localitate in Dacia, situata, in nordul Moldovei ( Ptolemeu ; Geografia; III; 8; 4). Identificata ipotetic cu grupul de asezari dacice din zona orasului Piatra Neamt.

Piroboridava
Asezare in Moesia Inferior, situata potrivit lui Ptolemeu (Geografia; III; 10; 8), pe Siret. Identificata cu asezarea daca de la Poiana (com. Nicoresti ; jud. Galati)

Ramidava
Localitate in Dacia, situata potrivit lui Ptolemeu (Geografia; III; 8; 4) in nord-estul Munteniei. Localizata de unii cercetatori cu asezarea dela Drajna de Sus, jud Prahova.

Ranisstorum
Localitate in Dacia, in centrul Transilvaniei (zona Mures-Tirnave) atestata in epitaful unui subofiter roman: ‘’quod cepisset Decebalum et caput eius pertulisset ei Ranisstorum’

Romula
Oras roman in Dacia ridicat pe locul asezarii dacice Malva. Indentificat pe teritoriul satului Resca, com. Dobroslaveni, jud. Olt.orase

Rusidava
Castru roman de piatra si asezare civila ridicat pe locul unei asezari dacice . indentificat pe teritoriul cartierului Momotesti al orasului Dragasani.

Sacidava
Asezare geto-daca si apoi castru roman in Dobrogea, pe malul drept al Dunarii.

Sangidava
Localitate in Dacia, situata, conform lui Ptolemeu (Geografia ; III, 8 ; 4) in nordul Transilvaniei centrale. Neindetificata inca.

Singidava
Localitate in Dacia a carei locatie este in vestul Transilvaniei ( Ptolemeu; Geografia; III; 8; 4) Prima parte a numelui a fost raportata la numele tribului dac al Singilor. Indentificata ipotetic cu cetatea dacica de la Cugir.

Sucidava
Asezare geto-daca, apoi oras roman ( Notitia Dignitatum, Or. ; XLII,39 si Procop. De aed.; IV; 6), situata pe malul sting al Dunarii, indentificata pe locul satului Celei, jud Olt.

Tamasidava
Localitate in Moesia Inferior situata pe malul sting al Siretului (Ptolemeu ; Geografia : III ; 8 ; 4). Indentificata cu asezarea geto-dacica de la Racatau de Jos, comuna Horgesti, jud. Bacau.

Tapae
Localitate in sud-vestul Daciei, asezata pe trecatoarea dintre Caransebes si Hateg, indentificata ipotetic cu Portile de Fier ale Transilvaniei. Aici au avut loc luptele dintre Decebal si Tettius Iulianus (88en) si dintre Decebal si Traian (Dio Cassius, LXVIII,8 ; LXVII,10).

Troesmis
Cetate traco-getica si apoi oras roman pe malul drept al Dunariila 15 km sud de Macin, indentificata pe teritoriul comunei Turcoaia, jud. Tulcea. (Ovidiu; Ex Ponto; IV; 9; 78-79)

Utidava
Localitate in Dacia, situata pe Valea Oituzului (Ptolemeu ; Geografia ; III ; 8 ; 4). Indentificata ipotetic cu asezarea dacica de pe inaltimea Titelca din comuna Tisesti, jud.Bacau. S-a presupus deasemenea o legatura etimologica intre numele actual Oit-uz si Uti-dava.zargidava

Zargidava
Localitate in Moesia Inferior situata pe Siret (Ptolemeu ;Geografia ; III ; 10 ; 8). Indentificata ipotetic cu asezarea geto-dacica de la Brad ( com. Negri, jud. Bacau).

Ziridava
Asezare dacica (sec.2 ien—sec. 1 en) mentionata de Ptolemeu in vestul Daciei (Geografia; III; 8; 4). Indentificata la Pecica judetul Arad.

Zurobara
Localitate in Dacia, situata in Banat ( Ptolemeu; Geografia; III; 8; 4). Neindentificata inca.

Zusidava
Localitate in Dacia situata in nordul Munteniei (Ptolemeu, Geografia ; III ; 8 ; 4). Neindentificata inca.

 

sursa: www.dacii.ro

22 comentarii

 1. Harlau625 /

  Mai adaugati o puternica dava, care era si un centru religios al carpilor daci, de pe dealul Catalina,la NV de Cotnari! Ea facea parte dintr-un compex de dave destinate apararii Daciei de incursiunile scitilor si altor popoate migratoare din Est!

 2. Asa ceva este de o importanta maxima. De fapt cam tot ce publicati aici este important.

 3. daca era DAVA era mai mult decat localitate sau asezare, ar merge mai degraba “centru dacic”

  nu exista “identificata ipotetic”, a fost sau nu identificata, “se presupune ca”, “potrivit acestei ipoteze” etc.

 4. si Bucurestiul e asezare, numai ca e metropola. Sau Iasiul, o alta localitate, doar ca e ditai municipiul. Iar noi avem nevoie de ceva cat mai putin anost, davele erau, totusi, un fel de municipii ale dacilor.
  Ma rog, optiunea fiecaruia.

  “identificata” cu “ipotetic” sunt in antiteza.

 5. ma refer la faptul ca erau resedinte si mai putin la aspectul de conglomerat urban

 6. Este nevoie sa ne exprimam limpede si convingator, sa ne corectam din mers, are mai putina legatura cu subiectul postarii de fata.
  …daca vom lupta, adversarii ne vor specula slabiciunile. Ar trebui sa ne aplecam asupra ordinii in care se insira lucrurile, fiindca ceea ce credem noi ca este important… in economia unei batalii s-ar putea sa conteze mai putin. Degeaba o luam cu medicina dacica daca inainte sunt alte lucruri mult mai importante. Degeaba raspundem cand ni se pune o intrebare incepand ca a fost dezgropat 3% din ce este la S; desi asa este. Numai ca din exterior lucrurile se vad altfel. Oamenii care nu cunosc vor crede ca ne eschivam si fugim de fondul problemei. Degeaba raspundem la o intrebare cand intrebarea insesi este tendentioasa si desfiinteaza din start orice raspuns.

 7. Adversarii nostri au mentalitate de invingatori desi n-au dreptate. Noi trebuie sa compensam asa-zisa lor autoritate printr-un ton sec si exact, sustinut de rationamente in consecinta, care sa nu admita replica; doar daca vor sa-si asume ridicolul.

 8. setidava era o daba a getilor identificata de ptolomeu in zona vistulei. polonia de astazi. posibil de-a costobocilor.

 9. trebuie vazut daca costobocii nu aveau numele de arsieti, piengetai si saboci. cele trei triburi pomenite de ptolomeu in zona vistulei de jos. totusi si lituanienii si regaesc am vazut pe you tube in aceste jocuri cu mastile din moldova si fac si ei referire la costoboci ca stramosi alaturi de letoni.

 10. sergiu /

  nu dava este corect ci dabo. dabo apare pe tablitele de la sinaia. de unde si in gotica cuvintele bauan si liban insemnand locuire. ceea ce astazi sunt cuvintele habitat si bloc

 11. sergiu /

  da insa getii isi spuneau dabo si nu dava. dava spuneau persoanele straine. dar getii le spuneau dabo. asa apare pe tablitele de la sinaia si nu dava.

  • addaci /

   Nu te mai ghida dupa o singura sursa pentru a trage concluzii. Este un sfat pe care ar trebui sa-l urmezi daca doresti sa ajungi la concluzii aproape de realitatea istorica

 12. Sergiu, măi tată, ăsta e subiect de polemică, cu aşa ceva vrei să ne irosim timpul?

  DE-ASTA AM VENIT NOI AICI DE PESTE TOT?

 13. Degeaba ne sucim şi ne învârtim. O singură confruntare transmisă în direct cu membri secţiei de istorie a Academiei Române. După asta vor fi obligaţi să retragă teoria romanizării.

 14. sergiu /

  da atunci nu puteti spune ca in toate sursele e dava. e dezinformare sa spui asa ceva. cand si mai sus in peutengeriana apare Arcidaba. eu tot ce va spun este ca se folosea dabo. nu stiu daca se folosea si dava dar dabo e sigur ca e corect.

  • addaci /

   Stimate domn,
   V-am sfatuit doar sa nu faceti afirmatii doar pe baza unei singure surse.Va contraziceti singur, mai devreme afirmati ca dacii spuneau daba,acum il amintiti pe Ptolemeu care folosea acest termen, el fiind grec.Aceeasi cetate, in secolul VI e.n. purta numele Recidiva, cu terminatia -diva.Asa ca poate fi daba, diva, dava, sunt folosite diverse forme.In niciun caz nu stim cu exactitate ce termen foloseau dacii pentru ca nu avem marturii literare ramase de la ei, exceptand placutele de la Sinaia despre care inca se mai discuta. Termenul -dava este cel folosit de mai toti cercetatorii moderni si de mai toate sursele antice. Eu nu am lansat nicio acuzatie la adresa dvs si nu v-am acuzat de dezinformare.Va rog sa va revizuiti atitudinea si sa nu mai lansati asemenea acuzatii fara niciun fundament. In caz contrar, ma voi simti obligat sa va blochez comentariile. Daca doriti sa aveti un dialog, invatati sa-l aveti si nu mai considerati ca tot ce nu este cum spuneti dvs reprezinta dezinformare!
   Cu stima,
   Valentin Roman

 15. măriuța /

  Se va explora pt. gaze de șist în aceste dave? Am auzit că la Parța, unde se află unu din cele mai vechi sanctuare, se fac explorări pt. gaze de șist. Cine verifică dacă la Pungești și la Moșna nu sunt vestigii g-dace?

 16. cristina /

  cele peste 30 de cetati dacice din Covasna si Harghita le stie careva?

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>