Picturi rupestre vechi de 35.000 de ani, în România

Categories ArheologiePosted on

Viorel Lascu, președintele Federației Române de Speologie, împreună cu dr. Jean Clottes, expert internațional în artă rupestră, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea și Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, au prezentat descoperirile din peștera Coliboaia, de pe Valea Sighiștelului, dar și rezultatele datărilor probelor de Carbon 14, recoltate din Galeria picturilor din Peșteră.

Astfel, în peștera Coliboaia a fost descoperită o galerie cu picturi negre. Picturile reprezentau: un bizon, un cal, o felină și două capuri de rincori. De asemenea, au fost descoperite și câteva gravuri și oseminte de urși. Această descoperire a fost făcută de câțiva speologi români, în iunie 2010, după o misiune franco-română. Doi specialiști în artă rupestră, Jean Clottes și Bernard Gély, din Franța, spun că aceste picturi datează de acum 23.000 – 35.000 de ani.

Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor, a efectuat două prelevări de probe pentru a fi datate pe bază de radiocarbon. Cele două probe au fost trimise la Laboratoarele de Știință din Yvette (Franța).

„Peştera Coliboaia nu este accesibilă publicului larg. Ea va rămâne, cel mai probabil, inaccesibilă, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi. Desenele sunt cu atât mai valoroase cu cât există similitudini între arta rupestră a oamenilor preistorici din Bihor cu lucrări ale celor care au desenat în peşteri din Franţa, aproximativ în aceeaşi perioadă istorică”, a declarat Călin Ghemiș. Rezultatele obținute confirmă că cele mai vechi picturi datează din urma cu 36.000 de ani.

„Rezultatul datărilor probelor de Carbon 14 recoltate din Galeria Picturilor a Peșterii Coliboaia, vine să confirme datările pe care noi le-am presupus la un moment dat prin specialiștii Muzeului, dar și faptul că lumea de atunci, din acest spațiu, era parte a unei lumi europene, în care modul de viață și de credințe erau similare”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

 

Note suplimentare

 

Peștera Coliboaia se găsește în județul Bihor, pe Valea Sighistelui. Cavitatea a devenit cunoscută datorită picturilor rupestre foarte vechi ce datează de zeci de mii de ani și urmelor ce atestă că a fost locuită de oameni. Accesul în încăperea în care se află câteva gravuri și picturile ce înfățișează animale este dificil, fiind necesară parcurgerea unui traseu pe sub apa până aici. În plus, acest sector din peșteră Coliboaia nu este accesibil turiștilor.

Trebuie menționat faptul că astfel de picturi rupestre s-au mai descoperit într-o peșteră din România, la Cuciulat. Autenticitatea, precum și vechimea acestora, au fost atestate de cercetători străini, fiind o noutate în partea această a Europei.

Peștera Coliboaia se întinde pe o lungime de aproximativ 750 metri. Concretiuni specifice se găsesc pe pereții dinspre finalul peșterii sub formă de scurgeri parietale, stalactite și stalagmite. Intrarea se face printr-un fel de portal în formă de triunghi și cu înălțime de 2 metri.

Foarte aproape de peștera Coliboaia se găsește o altă cavitate, anume peștera Măgura. Parcurgerea peșterii este îngreunată și de faptul că este activă, motiv pentru care aventurarea este recomandată numai speologilor cu experiență.

 

sursa: www.2012en.ro

 

Lasă un răspuns