Comorile ascunse ale dacilor

Comorile ascunse ale dacilor

Apr 7, 2013

Zonele unde dacii au locuit sunt pline de legende, care se perpetuează din generaţie în generaţie. Fie că vorbim despre oraşe secrete sau comori ascunse în munţi şi peşteri şi păzite straşnic de câte un blestem, toate acestea înfierbântă imaginaţia celor pasionaţi de istorie sau, mai ales, a dacologilor.

Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia ar sta pe un oraş secret, de mărimea Bucureştiului, încă nescos la lumină. Sunt informaţii mai vechi, care au circulat mai ales pe blogurile pasionaţilor de arheologie, dar care ies periodic la lumină. Surse neoficiale vorbesc despre faptul că că primele scanări în zona cetăţilor dacice au fost făcute pe la începutul anilor ’90 de ruşi, care au folosit un satelit pentru a scana subsolul din zona Grădiştei.

Oficial nu există nicio informaţie despre acele cercetări, însă s-a vorbit despre faptul că ruşii ar fi descoperit situri antice şi preistorice necunoscute încă în zonă. Informaţiile culese de pe blogurile dacologicolor spune că, în urma prelevării acestor date, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii au decis, la acea vreme, să efectueze noi cercetări în zonă, iar concluzia a fost că fortificaţiile din zona Grădişte nu erau doar cetăţi dispuse pe culmile munţilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 kilometri pătraţi, foarte compact, care cuprindea o aşezare militară, una civilă montană, cu mai multe nuclee.Bratara_Dacica_3aa

Se spune că munţii au fost minuţios tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu de astăzi. Iar la o adâncime de peste 8 metri, s-ar afla o aşezare subterană. Practic, unele cercetări secrete, derulate de un grup de oameni de ştiinţă români până în 1999, ar fi evidenţiat faptul că sub Sarmizegetusa şi sub celelalte cetăţi dacice pe care le cunoaştem acum există acel ansamblu arhitectonic militaro-civil, bogat în aur şi cu multe elemente anterioare civilizaţiei dacilor.

Un general de divizie citat de presă susţine că în zona Vârtoape, pe o suprafaţă de 4 km pătraţi, au fost descoperite 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum şi incinte paralelipipedice, modificate de mâna omului, care comunicau între ele, dar şi cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleacă mai multe tuneluri spre munţii din apropiere, unele prăbuşite parţial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane.

De aceste tuneluri secrete nu ar fi străini nici localnicii, iar legendele sunt multe şi povestite de orice localnic chestionat pe această temă. Astfel, în zonă se povesteşte că, în urmă cu ceva timp, s-a prăbuşit un perete de munte, descoperind o parte de tunel, de putea omul să meargă în picioare prin el, întărită cu bârne putrezite din lemn.

Nimeni nu a avut, însă, curajul să intre în tunel pentru a vedea unde merge. Dar informaţia a circulat rapid şi este încă de mare actualitate. Sunt simple legende, spun cunoscătorii, dar sunt încă mulţi cei care dau crezare acestor zvonuri şi încă mai visează al oraşul ascuns ce, odată şi odată, tot va ieşi la iveală.

Misterele dacilor sunt încă persistente, iar în zona ansamblului de cetăţi imaginaţia oamenilor este extrem de bogată mai ales când vine vorba despre legendarele comori. Din sistemul de apărare construit de strămoşii noştri face parte şi cetatea dacică de la Băniţa, situată în imediata vecinătate a Peşterii Bolii, la ieşirea din Petroşani.

Invitatie geto dacii                                                                                                              www.geto-dacii.ro

Cele două monumente sunt adevărate atracţii turistice, chiar dacă nu sunt puse în valoare nici acum. Peştera Bolii a fost redată circuitului turistic de către o mână de voluntari care s-au chinuit ani de zile să-i redea frumuseţea, însă efortul lor nu este suficient dacă nu este susţinut şi de către cei care marşează pe ideea dezvoltării turismului în această zonă excepţională.

Cetatea dacică de la Băniţa, construită exact ca să apere capitala Daciei Preromane de al Sarmizegetusa nici măcar nu mai poate fi vizitată decât dacă eşti un alpinist experimentat. În jurul acestor comori naturale s-au ţesut însă legende transmise din moşi strămoşi, dar care sunt cunoscute doar de către localnici.

colierul dacicBătrânii povestesc că în muntele în care apa a sculptat Peştera Bolii se găseşte o comoară ascunsă de daci pentru a nu cădea în mâna romanilor şi protejată de un crunt blestem. Nimeni nu ştie locul unde, sute de care pline cu aur stau de mii de ani, iar cei care-l găsesc nu se mai întorc în lumea asta.

Un localnic în vârstă de 80 de ani, ţine minte încă din copilărie despre comorile dacilor ascunse în Peştera Bolii. „O… păi comoara există. Este aur acolo de cea mai bună calitate dar nimeni nu o găseşte. Tata ne povestea cum copilul lui Dumitru, un momârlan care avea casă pe Valea Arsului, a plecat după comoară. Vroia să ia atât aur cât să-şi ia doi boi. Nălucile care o apără erau să-l omoare. S-a dus el împreună cu un aghiotant al lui şi după ce au tot căutat, au găsit locul unde este ascunsă. Băiatul şi-a lăsat aghiotantul acolo ca să ştie unde să se întoarcă şi el s-a dus în cătun după ajutoare.

Când s-a întors n-a mai dat de aghiotant şi locul unde era comoara s-a schimbat. A mai găsit o coadă de topor lângă o cioată unde făcuse semn să ştie să poteca până la comoară. Locul s-a tot schimbat şi nu mai ştia unde este. Abia după o săptămână a ajuns acasă bolnav şi înfometat”, spune bătrânul. Localnicii din cătunul de la Bolii spun că din moşi strămoşi li se povestea cum în peşteră sunt pasaje secrete, pereţii se deschid iar dincolo de galeriile subterane se găsesc comorile ascunse de daci.piese-din-tezaurul-de-la-saracsau

Tot ei povestesc că o mulţime de oameni au fost înghiţiţi de peşteră, după ce au intrat prin pasajele secrete atraşi de comoară şi n-au mai putut scăpa de blestemul ce veghjează încă această comoară. Potrivit legendei o altă comoară este ascunsă în dealul pe care străjuieşte Cetatea de la Băniţa aflată în vecinătatea peşterii.

În jurul celor două vestigii sunt ţesute mult mai multe istorisiri legate de comorile ascunse de daci, iar bătrânii le spun turiştilor care cutează să-i întrebe de vorbă, convinşi că legendele sunt reale.  Iar în nopţile senine, uneori, oamenii încă se mai uită după focurile ce dansează pe locul unde sunt ascunse comorile dacilor.

sursa:  http://citynews.ro

8 comentarii

 1. I.M. /

  O “legenda” asemanatoare cu cele de care vorbiti in articol, D-le Roman, am primit si eu pe email.
  Spuneti-mi, va rog, pe ce adresa as putea sa v-o trimit?
  Cu respect, I.M.

 2. rusu mariana /

  Se spune ca orice legenda are la baza un sambure de adevar. Sunt convinsa ca timpul va demonstra si valabilitatea legendelor acestor locuri. Sper doar ca munca titanica pe care voi o faceti sa-nceapa a fi sustinuta de mintile luminate ale neamului ! Noroc bun !

 3. Stii mai multe detalii despre focurile ce danseaza? Imi suna foarte cunoscute.

 4. Silviu /

  Este adevarat ca toate legendele au un sambure de adevar.Ca urmare,dupa ce am citit cateva legende legate de zona Bucegi partea de nord spre Rasnov unde si locuiesc,am ajuns la concluzia ca cele trei puncte importante din zona sunt legate intre ele printr-o retea de pesteri si tunele care candva erau practicabile la fel cum spune si legenda,”intrau si nu mai ieseau treceau zile intregi si acestia nu au mai iesit la suprafata”asta pentru ca fiecare intrare din pesterile din zona au si iesiri,unele chiar in zone unde nici nu te astepti.La fel si cu comorile ascunse in muntii,si chiar pesteri,dupa ce erau ascunse acel tunel sau put era surpat in totalitate,astfel incat legaturile dintre pesteri s-au inchis,la fel si cu o pestera din zona pe care o frecventez des,si unde intradevar am gasit varf de sulita doua varfuri de sageti,si un maner de scut gravat,toate acestea intr-o camera a pesterii care se infunda brusc,in acel loc apa se dreneaza cu repeziciune indiferent de debitul de apa venit de la suprafata…
  Nu uitati ca legendele au mai multi samburi de adevar,cititile cu atentie daca le aveti si incercati sa traduceti fiecare cuvant banal sau zicala,acestea pot fi gasite si in alte locuri gravate,inscriptionate,etc…

 5. Silviu /

  O alta legenda comparata cu una din povestile pentru copii,cum ar fii ”lumea comorilor.Cateva paragrafe citite se aseamana cu cel scrise in povestile pentru copii legate de aceste comori,citez”ACESTEA AU FOST ASCUNSE IN INIMA MUNTILOR SI IN ADANCUL PESTERILOR DEPARTE DE CEI CARE AU VRUT SA LE IA”.probabil pentru foarte multi dintre noi aceste povesti si basme cu comorile nemului su a altor civilizatii ne face sa credem ca nu sunt decat povesti pentru adormit copii seara cand acestia nu au somn.Ei sa stiti ca acestea sunt adevarate,o pestera sapata de apa?? haideti sa facem un test cu o roca si cu un vap de spalat masini cu presiune mare sa vedem in cat timp dizloca roca apoi haideti sa comparam cat debit de apa si presiune ar fi necesar sa sape o galerie de pestera in care poti merge in picioare si pe o distanta de cateva sute de metri ca apoi aceasta sa se infunde brusc sau ne intampina un bloc masiv de piatra care sta ca o poarta in fata noastra,pereti bine finisati,culoare bine gandite si ferite de panzele freatice de mica si mare adancime,cum s-au sapat puturile care apar brusc in timp ce parcurgem unele lungimi de pestera si care au o coborare perfect verticala si perfect rotunda etc.In unele galerii ferite de drenajul apelor de suprafata se gasesc inscriptii vechi,zgarieturi pe pereti incaperilor,aceste semanand de foerte multe ori cu cupolele bisericilor ,acestea avand uneori o lespede de piatra dispusa in centrul camerei??? probabil ca apele au purtato pana acolo si au puso exact pe centru si pereti au fost gravati de pietricelele de calcar purtate de apa zgariind peretele in forma de cerc,patrat,triunghi,sau chiar hieroglife..mai sa fie ce face natura”omul”interesant nu??.
  Cat despre legendele cu comorile ascunse in pesteri sa stiti ca exista un adevar.Dupa un studiu indelugat a multor povesti despre comori,legendele scrise in cartile de specialitate sau chiar cartile de istorie,au un adevar.Imaginatica un lans facut bucatele ”zala cu zala”,fiecare dintre ele se afla in diferite carti pe care ocazional le citim sau doar auzim de ele fara a le deschide sa le citim continutul,fiecare din aceste zala sunt conturate mai mult sau mai putin,daca am face legatura intre aceste zale am reconstituii lantul rupt in bucati,am ajunge la concluzia ca legenda despre asa zisa comoara este adevarata.fiecare zala are un cod,un cuvant,o denumire de vechi asezari acum sterse de pe hartile noi,nume de oameni dinistorie,intelegem spre final ca aceste cuvinte sunt ca si o anagrama,intoarcerea cuvintelor exemplu CARD=DRAC sau DAC=CAD etc.Aducetiva aminte de unele vorbe din batrani,sau chiar din mitologie ”PENTRU A INTELEGE POVESTEA CITESTEO DE COADA LA CAP,INCEPUL EI ESTE LA SFARSITUL POVESTII”.
  De necrezut si totusi adevarat.Daca urmarim cu atentie cateva aspecte foarte inportante.Multe biserici si chiar schituri sunt construite in apropierea unor pesteri de o inportanta mai mica,daca urmarim harta turistica vom vedea ca foarte multe constructii bisericesti schituri au in zona una sau mai multe pesteri interesant este un lucru,pesterile fata de constructia sfanta formeaza de multe ori un triunghi ,cerc,patrat.cu distante egale intre ele.Ne miram dece manastirile sunt ascunse in paduri,spre munti departe in salbaticie,de ce? pentru ca in zona avem cu siguranta una s-au mai multe pesteri unele legate intre ele,la ce foloseau aceste pesteri sau la ce folosesc ele ,va las pe voi sa va intrebati.un exemplu real Manastirea Pestera din complexul Bucegi Padina,acea masatire contruita chiar in gura pesterii si care este vizitate doar pe o lungime foarte mica si unde la capat scarile se termina brusc si iluminatul lipseste cu desavarsire..In anul 2009 amreusit s ama strecor prin grupul de pelerini care venisera acolo si spre norocul meu acestia au intrat gramada in pestera,printre ei ma aflam si eu gru de opservat,am reusit sa raman acolo cand acestia au plecat,am ramas singur in capatul culoarului pana la lasarea intunericului,deacolo am reusit sa trec pe partea cealalta a raului ce curge prin pestera.Apoi am urcat o brana de cativa metri,deacolo totul sa schimbat,un mic tunel precum cel prin care trece trenul,cu o lungime de circa 30 metri,la capatul lui o lespede mare de piatracare probabil bloca intrarea.intrebarea era unde duce acel tunel si cine la contruit. deci daca ne gandim la varinta cu comorile nu asi da gresi desi in acea zona legenda spune ca doar cei ce vor gasii calea vor fii salvati,probabil ca acel culoar duce spre un buncar care a fost sapat in acel munte cu sute de ani in urma,cum de altfel se spune ca inaintea manastirii care este actualmente acolo a fost o constructie gen fortareata greu de opservat din cauza faineu abundente in zona arbori inalti vegetatie,care acum nu mai este.
  Aceasta ramane so dezvalui probabil anul acesta dupa cemi voi pune echipamentul la punc.LEGENDELE ASCUND DIN ADEVARURILE PE CARE MULTI VREM SA LE CUNOASTEM -

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>