Apărați istoria! Cereți explicații BBC-ului și lui Gelu Florea!

Apărați istoria! Cereți explicații BBC-ului și lui Gelu Florea!

Mar 7, 2013

Ca urmare a modului în care dacii au fost descriși de realizatorii BBC ai documentarului “Rome’s Lost Empire”, dar și a lipsei totale de deontologie profesională și morală a domnului Gelu Florea, șeful șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, care, apărând în film, nu a combatut cu nimic aberațiile colosale exprimate de englezi la adresa strămoșilor noștri, avem o datorie de onoare în a reacționa.

Un prim pas ar fi contactarea atât a echipei BBC, cât și a domnului Gelu Florea pentru a cere explicații cu privire la conținutul acelui documentar. A venit rândul nostru să ne apărăm istoria, dacă cei în măsură să o facă tac, precum le este obieceiul.

În acest sens, vă punem la dispoziție adresele electronice de contact (sunt publice) aparținând doamnei Sarah Parcak, unul dintre realizatorii BBC, dar și a domnului Gelu Florea, arheologul-șef de la Sarmizegetusa Regia:  http://sarahparcak.com/index2.php#/contact/ și http://hiphi.ubbcluj.ro/personal/gelu_florea.html

Află totul despre documentarul BBC și atitudinea arheologului Gelu Florea aici: http://adevaruldespredaci.ro/scandalos-bbc-ul-pretinde-ca-dacii-erau-niste-barbari-hoti-si-violatori/

 

FIȚI ALĂTURI DE NOI ȘI LUAȚI ATITUDINE!  De reacția TA, a MEA, a NOASTRĂ, a TUTUROR, va depinde ce vor cunoaște urmașii noștri despre rădăcinile lor. Nu mai lăsa minciuna să se împrăștie!

 

Valentin Roman și Daniel Roxin

Gelu Florea (in centru) cu realizatorii BBC

68 comentarii

 1. Carmen Elena Lazar /

  I really dont understand what is your problem , I thing you should apologize for all what you maintain the in the film , others wise I think we can start to fight against of this people like you and to say briefly I think is clear somebody have allot frustation regarding of your brilliant country and people.For sure if you dont apologize will be suffer the result of your statement.

  • Vena Dacu /

   DOMNISOARA SAU DOAMNA O SA PUNEM UN ENGLEZ sa ne traducasi de nu ti-o placea ce ti face englezu..esti neserioasa//nea glu dute frate dacule de ia A.D.N. si de nu vrei eu te gasesc un mare dobitoc si tradator..ferasca dumnezeu sa dai ochi cu niste schelete de daci…

 2. diana /

  Am trimis mail si lui Sarah si D-lui Gelu.E adevarat ca e deranjant faptul ca nu s-au documentat putin cu privire la acest teritoriu si au prezentat anumite fapte bazate pe nimic, dar ceea ce e si mai deranjant este ca D-nul Gelu, D-nul Conf.dr Gelu nu a avut nimic de obiectat, ba din contra parca invata el de la ei. Mie-mi place ca Daniel se zbate pentru istoria noastra, dar trebuie si sustinut!!!

  • sento12000 /

   Bravo Diana! de acord!

  • mirisan /

   Ar fii interesant de confruntat bbc’ul cu niste adevarati istorici englezi eventual,totusi BBC…e vorba de o reputatie care o aveau candva…

 3. Andrei /

  Unde poate fi reclamat acest domn Florea pentru a fi retras din functia de arheolog-sef si eventual daca preda pe undeva sa fie … dat afara de la catedra

  • addaci /

   la ministerul culturii si universitatea din cluj

   • Am trimis acest mesaj la Faculattea de Istorie si Psihologie Babel Boylai:

    “Organisatia pentru Dacia Libera impreuna cu multi utilizatori ai site-ului wwww.adevaruldespredaci.ro dorim demisionarea Domnului Profesor Gelu Florea pentru mincinoasele afirmari date catre BBC in documentarul “Rome’s Lost Empire”. Afirmarile cum ca structurile detectate sub Sarmisegetusa Regia de aparatul de survolare LIDAR ar fi de origine romana si nu dacica fara nu a da nici un pic de evidente, arata sau o ignoranta crasa asupra istoriei noastre antice sau o calculata minciuna menita ca sa ascunda maretia poprului dac si slavirea poprului ucigator si invadator, adica celui roman.

    NU credem ca asa un profesor are interesele Romaniei in prim plan si de aceea vrem aceasta demizionare. Nu avem nevoie de astfel de “profesori” care se pare ca sunt confortabili ca sa li se zica istori lor de la niste “istorici” straini de la BBC.
    -Cu respect, Stefan Lupu- ”

    Daca vreti si voi sa trimiteti un email adresa este:
    hiphi@hiphi.ubbcluj.ro

    Va rog fiti politicosi si civilizati ca sa nu aiba pretext sa se ia de noi ca ii speriem sau amenintam.

   • Paii la cluj sunt o gasca mare de oameni care saboteaza istoria stramosilor nosti

 4. sonei sorin /

  de la straini te astepti la versiuni care le convin lor dar d-l florea ne a demonstrat ca nu are nimic in cap despre arheologie si ca om nascut in aceasta tara ,prin tacerea si aprobarea lui ,este un jegos ,un las,meschin ce mai om de nimic nul

 5. Ar trebuii sa faceti o vizita la FISICI – Buzau sa vedeti de unde vin Dacii care prin legaturile poporului istoria vine din adancuri – coloborata cu credinta vedem de fapt o continuitate statala Dacica din inainte erei noastre.
  Asa ca acele descoperiri sunt motivari in existenta statala civilizata Dacica

 6. COSTACHE LIVIU /

  cand avem la conducerea tarii “oameni” ce se vand pe 2 arginti nu pe 30 cum a facut Iuda, ce pretentii sa mai avem de la un pupincurist ca asta ce o face gratis ????

 7. geta /

  Dreptate!

 8. Constantin /

  “Doamnei” Sarah Parcak i-am trimis deja un mail, deocamdata nici un raspuns are activat rsapunzatorul automatic, sper ca va citi de persoana mailul meu.
  In ceeace il priveste pe tovarasul gelu ar trebui sa avem “grija” de el sa nu i se intample nimic pentru a putea continua opera lui de distrugere a istoriei Romanesti. Ma rog la toti zei stramosesti sa-l intalnesc de persoana si sa-l judec dupa vechea lege a Dacilor.

 9. Constantin /

  Acum astept raspuns de tradatorul de neam, tovarasul gelu

 10. Andrei /

  I-am trimis si eu un mesaj Sarei, sper din tot sufletul sa il citeasca! Daca nu sa repare ceva, macar sa ii ridice niste semne de intrebare si sa ii fie putin rusine pentru ce au “realizat”…

 11. liviu /

  prieteni, geto-dacii erau indo-iranieni, voua vi se pare ca semanati a indo-iranieni?

  • addaci /

   prietene, vorbesti prostii

  • Andreea /

   Ceva dovezi istorice care sa-ti sustina afirmatia? Ca de beletristica ne-am saturat.

  • sento12000 /

   Liviu este un alt cercetator se pare..El vrea sa inventeze o noua istorie a poporului roman.Nu esti Ungur cumva? Sau esti prieten cu cateaua Elena Carmen Lazar?

  • esti varza…de Breuxelles…

 12. costel ciorogar /

  dl florea este produsul scoli clujene si urmssul pupincuristului daicoviciu ,un alt tradator de neam si profanator de santiere arheologice.imi pare rau sa o spun dar au facut de ris scoala clujana si ii trag in jos si pe colegi lor desi uni sint intadevar de o reala valoare.

 13. Mateiciuc Alin /

  Si eu astept raspuns din partea ambelor parti.

 14. adrian /

  Ce nu stie multa lume si probabil ar trebui sa le transmitem celor de la BBC ca stim, este ca in acest documentar sunt secvente din documentarul “Decoding Dacia”, realizat de Kogainon Films, sub indrumarea lui Nicolas Dimancescu si Dan Dimancescu, americani de origine romana, stabiliti in Boston. In acest documentar se subliniaza ceea ce a transmis Daniel in cele doua filme ale sale. Deci alti romani, din alta parte a lumii, vorbesc la unison :) Mai multe detalii aici: http://kogainonfilms.com/

 15. adrian dacul /

  Am trimis mesajul meu catre Sarah si cu invitaia de a intra pe pagina comunitati mele din google+DACIA.
  Cred ca ar fi bine ca si voi…Daniel si Valentin, sa ii postati cateva emisiuni facute de dumneavoastra ,in limba engleza(nu de alta ,dar romana este grea pentrul capul sec al acesteia),pentru ca a venit nedocumentata,prost informata.Avenit bou si a plecat vaca…cum spune un proverb pe la noi.Adica,nu a cercetat nimic inainte de a veni(izvoare istorice,cronici,arta,muzica ,folclor…etc),a venit si luat cateva imagini din avion,le-a pus in calculator(le-a aratat la un tovaras arheolog care a ramas mut de uimire)))))))))).),si a plecat fara nici un studiu facut in teren(nu a miscat nici o brazda din solul romanesc ca sa demonstreze ca studiul are vreo relevanta istorica).Deci a venit,a vazut si a plecat.
  Acum spuneti si voi fratilor daca am dreptate sau nu: a venit bou si a plecat vaca.
  Va rog domnule Valentin Roman sa publicati aceasta postare,pentru ca este un pamflet)))))))

  • Gabriela /

   E pamflet, dar ..e de plans! Din pacate, cum credeti ca strainii vor fi interesati sa ne cerceteze si sa ne respecte istoria cand noi insine n-o facem. Persoanele implicate au realizat un film comercial pentru care au incasat niste onorarii. E datoria noastra sa spunem si sa descoperim adevarul.E datoria noastra sa contracaram “penibilul” cu valori demostrate si argumentate.

   • adrian dacul /

    Draga Gabriela,nu stiu cui ii ti tu partea,dar vei vedea mai jos ce raspuns mi-a trimis Sarah Parcak la invitatia mea de a intra pe acest site si pe alte cateva adrese pentru documentarea domniei sale.Eu nu vad ce este de plans.Ca a venit bou si a plecat vaca…asta am spuso aici.Am SI ARGUMENTE CAND SPUN ASA CEVA.Dumneata crezi ca parerea mea este mai putin importanta ca a dumitale,sau a lui Sarah?Ia te rog biblia si citeste pilda cu fariseul si vamesul.Sunt satul de asa zisi ´inteligenti¨care vad doar greselile altora,asa ca te rog…scutestema.

    • adrian dacul /

     FROM spacearchaeologist@sarahparcak.com TO You

     Thank you for your email

     Show Details

     From spacearchaeologist@sarahparcak.com
     To

     Thank you so much for taking the time to write to me. As you can imagine, I get lots of emails from people around the world. Due to my busy travel and teaching schedule, it is sometimes hard for me to respond to individual email requests. You will be certainly be added to a list for newsletter updates. I have included some helpful links and information below that will hopefully answer some of your questions. Please feel free to follow me on Twitter @indyfromspace If you want to donate to Sarah’s project work in Egypt, please visit: https://itisapps.ad.uab.edu/onlinegiving/eGivingSystem.aspx Please specify “Donations for Sarah Parcak Egypt work” If you want to work with Sarah on a TV project, please contact her agent: Mr. Mark Turner abigail.schreer@abramsartny.com 275 7th Ave # 26 New York, NY 10001-6708 (646) 486-4600 If you are Media, and you wish you interview Sarah, please contact: Marie Sutton, UAB Media Relations masutton@uab.edu 205-934-8931 If you are a student who wants to learn more about space archaeology for your research, please purchase Sarah’s book, Satellite Remote Sensing for Archaeology: http://www.routledge.com/books/details/9780415448772/ Once you have read her book, please refer to this website under “CV” for references for articles. If you are a University researcher, and wish to collaborate with Sarah on a scholarly satellite archaeology project, please purchase her book to see what avenues might be pursued. If you want to learn how to be an Egyptologist, please visit: http://egyptianscribe.blogspot.com/2006/06/how-to-become egyptologist_115067307611421455.html I wish you the very best in your endeavors and thank you again for writing to me. Sarah Parcak, PhD, FSA

     • adrian dacul /

      FROM Dr. Sarah Parcak TO You

      Thank you for your email

      Show Details

      From Dr. Sarah Parcak
      To Adrian

      Thank you so much for taking the time to write to me. As you can imagine, I get lots of emails from people around the world. Due to my busy travel and teaching schedule, it is sometimes hard for me to respond to individual email requests. You will be certainly be added to a list for newsletter updates. I have included some helpful links and information below that will hopefully answer some of your questions. Please feel free to follow me on Twitter @indyfromspace

      If you want to donate to Sarah’s project work in Egypt, please visit: https://itisapps.ad.uab.edu/onlinegiving/eGivingSystem.aspx
      Please specify “Donations for Sarah Parcak Egypt work”

      If you want to work with Sarah on a TV project, please contact her agent:
      Mr. Mark Turner
      abigail.schreer@abramsartny.com
      275 7th Ave # 26
      New York, NY 10001-6708
      (646) 486-4600

      If you are Media, and you wish you interview Sarah, please contact:
      Marie Sutton, UAB Media Relations
      masutton@uab.edu
      205-934-8931

      If you are a student who wants to learn more about space archaeology for your research, please purchase Sarah’s book, Satellite Remote Sensing for Archaeology:

      http://www.routledge.com/books/details/9780415448772/
      Once you have read her book, please refer to this website under “CV” for references for articles.

      If you are a University researcher, and wish to collaborate with Sarah on a scholarly satellite archaeology project, please purchase her book to see what avenues might be pursued.

      If you want to learn how to be an Egyptologist, please visit: http://egyptianscribe.blogspot.com/2006/06/how-to-become egyptologist_115067307611421455.html

      I wish you the very best in your endeavors and thank you again for writing to me.

      Sarah Parcak, PhD, FSA

 16. ION CONDREA /

  Honor has no price and the truth is not dying ever. There in world is exist some people who try to change history, but for what purpose??? In the BBC documentary “ROMES Lost Empire” you with Dan Snow have brought harm to DACIANS calling them BARBARIANS at that time.
  Dear Madam, DACIANS was not BARBARIANS. The through the ROMANS came to DACIA to steal their wealth (gold, silver, salt (which was very expensive), etc.). If you are passionate with ROMA could you please found out who created ROME? It was TRACIANS and the DACIANS came from TRACIANS.
  How DACIANS was BARBARIANS, and until today ROME have many statues representing DACIANS?
  Could you please for your honor ask apologies from DAC peoples, which by wrong historians are called today ROMAnians.

  Trimis astazi 7.III.2013 lui Sarah

 17. Mihaela Barnett /

  Eu nu am reusit sa accesez link-ul pentru a-i scrie lui Sarah.Dar am reusit sa ii scriu lui Gelu Florea.Sper ca mesajul sa ajunga la urechile lui de “roman adevarat”.

 18. ION CONDREA /

  Raspuns automat la E-mail de mai sus, poate cineva va avea nevoide de info. pt. contact.

  Thank you so much for taking the time to write to me. As you can imagine, I get lots of emails from people around the world. Due to my busy travel and teaching schedule, it is sometimes hard for me to respond to individual email requests. You will be certainly be added to a list for newsletter updates. I have included some helpful links and information below that will hopefully answer some of your questions. Please feel free to follow me on Twitter @indyfromspace If you want to donate to Sarah’s project work in Egypt, please visit: https://itisapps.ad.uab.edu/onlinegiving/eGivingSystem.aspx Please specify “Donations for Sarah Parcak Egypt work” If you want to work with Sarah on a TV project, please contact her agent: Mr. Mark Turner abigail.schreer@abramsartny.com 275 7th Ave # 26 New York, NY 10001-6708 (646) 486-4600 If you are Media, and you wish you interview Sarah, please contact: Marie Sutton, UAB Media Relations masutton@uab.edu 205-934-8931 If you are a student who wants to learn more about space archaeology for your research, please purchase Sarah’s book, Satellite Remote Sensing for Archaeology: http://www.routledge.com/books/details/9780415448772/ Once you have read her book, please refer to this website under “CV” for references for articles. If you are a University researcher, and wish to collaborate with Sarah on a scholarly satellite archaeology project, please purchase her book to see what avenues might be pursued. If you want to learn how to be an Egyptologist, please visit: http://egyptianscribe.blogspot.com/2006/06/how-to-become egyptologist_115067307611421455.html I wish you the very best in your endeavors and thank you again for writing to me. Sarah Parcak, PhD, FSA

 19. Din pacate, este o lupta pentru dominatie si putere. Ca sa fii “important” ca tara/neam/persoana in acceptiunea actuala , cel mai usor este sa-I desconsideri si sa-i prezinti ca atare pe cei din jurul tau.
  In copilaria mea m-au marcat lucruri precum: intr-o ora de istorie ni s-a povestit despre faimoasa deviza “Divide et Impera” si am ramas blocata la aflarea ideii de maipulare pentru a-ti atinge scopul. Mai tarziu, urmarind filme vechi pe TVR inainte de 89, mi-am dat seama ca actrita principal din respectivul film american nu era cine stie ce frumusete asadar au apelat la un artificiu: toate celelalte fete din film erau mai putin dragute decat ea astfel incat ea sa apara ca fiind “frumoasa” . Si atunci mi-am adus aminte de “divide et impera”. Mesajul nu are nici o legatura, dar actiunea este comuna: cea de manipulare si prezentare a unei false “realitati” in scopul atingerii unui anume tel.
  Ei si acum e la fel, scopul fiind acela de a obtine audienta in baza unor sondaje de audienta. Si jurnalistii lor sunt la fel cu cei de la noi, marea lor parte. Nu-i considerati mai buni numai pentru ca sunt straini.
  “Ei” se pun mai bine in valoare ca popor atunci cand se compara cu un alt popor prezentat prin “filtrul” lor. Oare la ce va asteptati? Cuvintele “profesionalism”, “dreptate”, “adevar istoric” nu prea isi mai gasesc correspondent in realitate.
  Interesant ca BBC nu este constient de existent profesorului Robin Birley, reputat arheolog din Anglia, care le-ar fi putut furniza mai multe informatii despre daci, mai corecte si mai complete fata de cele oferite de omologul sau roman Gelu Florea.
  Dar nu s-a dorit acest lucru, pur si simplu.
  Este unul din multele si tot mai desele atacuri la identitatea noastra si prin asta ‘ei” creaza un continuum periculos care in timp poate deveni adevar. Ca sa ma intelegeti mai bine: in facultate la cursurile de lingvistica si limba romana moderna ni se explicau diverse reguli si greseli, alaturi de mentiunea ca o greseala de utilizare, perpetuata pe durata unui numar de ani si intrata déjà in vorbirea curenta, dupa un timp devine “permisa”, naturala si corecta deoarece se considera ca este tendinta naturala de dezvoltare. Subiectul este complex si nu vreau sa intru in amanunte dar eu vad in asta un paralelism: la fel se intampla si cu atacurile la identitatea noastra.

 20. Gloria /

  Cometariile denigratoare si minciunile au fost spuse de Dan Snow!

 21. Dragos /

  Cred ca ar fi indicat ca persoane documentate temeinic sa-si de-a cu parerea.De unii ced ca istoria unei natiunii e o parere personala se inseala.Stiam ca toti ne pricepem la fotbal si politica dar,vad ca unii au si alte abilitati.Cred ca ar fi cazul sa se explice clar pozitia adoptata si pe ce se bazeaza.Scuzele de rigoare de am deranjat.Cu respect Dragos.

 22. Monica Demian /

  Asta am trimis eu…sper sa ii ajunga sub ochii’ “inteligenti”
  Hello Ms. Parcak,

  I am writing to you to express my deepest regret about the above named documentary that you have directed and coordinated. Regret in the sense that you have made a gross historical mistake in it, by portraying the ancestors of the romanian nation (not the romans of course) as mindless barbarians. I believe that you are lacking not only serious knowledge in ancient history , but also common sense, that would have guided you to the truth and not what you presented in the said documentary.
  I respectfully request that you address this issue promptly and with the outmost care before it will take a different proportion. I would like to advise you to contact a few reputable archaelogist and history professors from Romania before making a statement of any kind. I strongly believe that your reputation can suffer greatly from such a major “faux pas” and by addressing it now, perhaps you will be able to remedy it. Please keep in mind that the romanians, are not some illeterate and mindless bunch of populus in the eastern part of Europe. Do not treat them with such a condescending attitude.

  Thank you.
  Monica Demian (a Romanian/ not roma!)

 23. dany /

  ACEST domn Gelu se crede mare doctor in istorie si au venit niste amatori din Anglia care si=au dat si ei cu parerea in acel reportaj fara sa cunoasca sau sa se documenteze despre istoria daciilor.Si ce sa vezi domnul Gelu a sarit repede sa=i aprobe,asta arata cat de istoric este acest Gelu. Daca spuneu englezii ca ne tragem din mongoli domnul gelu confirma acest lucru cu probe.Luati legatura cu ministrul culturii sa faca ceva cu acesti domni istorici pe care ii suspectez de furt din patrimonul national de vestigii si comori gasite si scoase din ROMANIA PE BANI GREI,fac parte dintrr=o mafie cu ramificatii internationale.

 24. Andrei, tata, clona aceea blonda face parte din familia robotilor, astia au ajuns in “civilizatie” cu creierele spalate si fara sentimente. Pentru ea problema dacica era un subiect si atata tot.

  Chiar sunteti naivi, chiar nu intelegeti nimic. Tocmai fiindca e cum e a ajuns arheolog-sef individul cu fata de papusa.

 25. gelu florea, puţu*ică, du-te să-ţi dea ţâţă lupoaică, n-ai ce căuta la Sarmizegetusa!

  • ION CONDREA /

   Da afara cu cel mai mare specialist a Sarmizecetusa Regia. El produce pe banda rulanta alti istorici intoxicatu pe tema ROMAnizarii tarii

 26. Ruxandra /

  S-au cam aprins spiritele pe aici dar tot o sa va spun si versiunea mea: femeia se ocupa strict de imaginile din satelit, eu nu o vad nicaieri in documentar sa isi dea cu parerea despre daci ca civilizatie si cultura. Gelu Florea se arata uimit in legatura cu imaginile care ii sunt prezentate, nu discuta despre dacii “barbari” si cele afirmate in minutul 17. Si da, foarte posibil ca cele vazute din satelit sa fie niste “valuri” de pamant contruite de romani pentru ai ajuta sa izoleze Sarmisegetusa. Deci nu vad unde au gresit ei de le sare atat de multa lume in cap.
  PROSTIA si lipsa de logica a documentarului aici: romanii contruiesc cel mai lung pod din lume la acea data doar ca sa le dea o lectie de conduita si morala dacilor. Si daca ei se inhama la un proiect de o amploare asa de mare, ma intreb cum reuseau dacii sa ajunga la bunurile si femeile romanilor? Probabil zburau peste Dunare. Sunt tare curioasa de unde au cules aceasta informatie. Asta ar merita intr-adevar sa ii intrebam pe cercetatorii care au contribuit la realizarea documentarului (vedeti in final Researcher: Ellen Davies de exemplu).
  Si inca ceva, daca vrem sa fim pertinenti si luati in seama trebuie sa pastra decenta si in comentariile de pe net, asta referitor la comentarii vazute mai sus. Nu de alta dar ne pierdem credibilitatea si se pare ca ne-am angajat cu totii la misiune importanta, sa aparam adevarul istoric.

  • addaci /

   Ruxandra, de ce valuri de pamant construite de romani si nu construite de daci? De ce totul (ma refe rla posibile vestigii) se pune din start pe seama romanilor? asta este ideea. Si tocmai pentru ca Gelu Florea nu are nicio reactie la modul in care sunt dacii descrisi il face partas la o minciuna.

  • Cheetah /

   In primul rand noi nu stim foarte bine ce au “vazut” ei prin imaginile din satelit. Le avem? Englezii au promis ca le dau D-lui Florea dupa aparitia documentarului la BBC si Discovery. Le are, le-a primit?
   Si va rog, @ Ruxandra, considerati ca acele valuri de pamant NU au fost facute de nici un roman dupa cucerirea teritorilui din Muntii Orastiei, ci de DACI (poate cu prizonieri romani dar asta e alta discutie) – pentru a realiza o suprafata plana suficient de mare intr-o zona muntoasa si intr-un loc NU INTAMPLATOR ales de sacerdoti pentru realizarea CALENDARULUI LUNAR – SOLAR. Pentru ca asta e acolo la Sarmisegetusa, un calendar antic, ce seamana mult cu cel din UK pe care il stiu si ei prea bine.

 27. Care romani din sud?
  Aceia care i-au primit pe carpi ca eliberatori in Macedonia, in vremea lui Filip Arabul? Poate ceilalti asupra carora Gallienus a ordonat masacre dupa infrangerea lui Ingenuus? Poate “ceilalti” care s-au rasculat si l-au aclamat ca rege pe Regalian? Poate “romanii” din vremea lui Valerian care primeau cu aceiasi respiratie armatele carpo-traco-goto invingatoare in Colhida, Trapezunt si, dupa ce au trecut Bosforul, in Calcedon, Niceea, Apameea, Nicomedia?

  Fratii nostri din sud, urmasii acelora care NU au fost romanizati, au informatii interesante. Le vom pastra pentru lovitura finala.

  Asa cum vom dezvalui adevarata fata a unor cercetatori care, desi in aparenta romanisti, au fost de partea noastra inca de la inceput – si va cunosc bine.

  Pentru spionii de duzina care trec pe aici: va fi mai rau decat in visul cel mai negru: fiindca vom veni, dar nu de noi trebuie sa va temeti mai tare – intrebati-va “profesorii” – stiu mai bine!

 28. Daniel /

  Ma gandeam, daca ati reusi sa “treziti” atentia unor televiziuni de profil de afara, care sa fie dispuse la o investite intr-un documentar “Adevarul despre Daci”, bineinteles sa poarte exact acest titlu in engleza, ar fii o lovitura extraordinara. Sa se toarne o mini-serie de 6 ep a cate 50 de min fiecare, cu toata “puterea” informationala de care dispuneti, ar fii interesant si genial, cred :P .
  Probabil,apoi, se vor “scalda” in foc “cateva” teze de doctorat si se vor duce la baie “cateva” cariere academice :) )…dar, ce mai conteaza? e vb de istoria noastra, a dacilor!

 29. Alexandru /

  Tehnica R.A.H.A.T. pe B.A.T. am vazut ce-i in C.H.I.L.O.T.
  Minune! Photoshop! Amazing! Unde e? Mai e?
  Intr-o lume care-si inchipuie ca progresul se naste in institute din mintea majoritatii si nu din capul unui om diferenta de reactie dintre “noul smartphone” si popularizarea moastelor este neesentiala. In afara ciberneticii nu vad nici o descoperire reala de la al 2-lea razboi incoace. Chiar si aceasta tot pe acolo isi are radacinile.

  “FIȚI ALĂTURI DE NOI ȘI LUAȚI ATITUDINE! De reacția TA, a MEA, a NOASTRĂ, a TUTUROR, va depinde ce vor cunoaște urmașii noștri despre rădăcinile lor. Nu mai lăsa minciuna să se împrăștie!”

  Trebuie sa existe o reactie dar NU CRED ca de aceasta va depinde ce vor cunoaste urmasii nostrii despre noi. Minciuna nu poate fi combatuta cu reactii de protest ci cu adevarul. Cand ajungi seara acasa nu protestezi ca-i intuneric ci aprinzi lumina. Asta lipseste: adevarul spus tare si cu curaj, sa-l auda toata lumea. Pentru ca are forta si ecou in oameni si se propaga de la sine. De asta are atat succes filmul “Dacii -Adevaruri tulburatoare”.
  Ce mi-as dori sa vad ar fi un documentar autohton, de bun simt, detaliat, despre viata, port, obiceiuri, aspect fizic…despre tot…pentru ca la toate capitolele astea este practic un teritoriu virgin.

  ,Alexandru

  • Gabriela /

   Si eu imi doresc mult acest lucru! Ce ar fi sa-i facem o propunere cu toate argumentele noastre, doamnei Sarah si domnului Florea pentru a face un film despre DACI?

   • Alexandru /

    Ar fi ca si cand am cere ceva ce nici Dumenzeu n-ar cere, adica ce nu e. Pe realizatorii documentarului ii defineste rezultatul lor iar radacina este adevarata coruptie -cea din suflet. Un documentar frumos nu poate venii decat facut din suflet, cu buna intentie, de oameni capabili de sacrificiu. Sunt sigur ca acest lucru se va intampla cum sunt sigur ca viata este de la Dumnezeu, nu de la stat sau de la Vatican sau Bruxelles sau Cotroceni sau alte palate sau institutii cu 3 litere.

   • adrian dacul /

    Esti cumva prietena cu diavolul?Nu iti este deajuns ce a facut cu documentarul BBC.Gabriela nu mai posta aici…te rog eu(pentru ca numai de rau spui)
    Noi il avem pe Dniel Roxin al nostru,pe Valentin Roman al nostru.Dute tu si vorbeste cu Sarah pana nu oi mai putea…despre daci,despre ce vrei tu,dar nu mai ne insulta pe noi ¨astilalti¨

 30. Cartea lui Burebista /

  Lasati sa aratati cu degetul pe unul si pe altul ca in astea toti avem parte de vina.
  Asta a fost si am inghitit si mai grele; si cu cine sa te bati?
  Auz a fost Basescu al nostru la o reuniune diplomatico politica si cineva(un rus) la intrebat daca este adevarat ca tara nostra are intentii de alipirea Moldovei. A rapuns scurt si destept ca tara nostra nu are intentii si nici un fel de experienta cu alipirea altor teritorii in toata istoria ei si l-au apludat toti, si eu la fel.
  Nu intelegeti ca la urma urmei noi suntem buni decat sa aparam cei al nostru si cam atat.

 31. Daniel /

  Valul de pamant este cunoscut si clasificat ca si roman de mult timp: http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=730 si detaliu http://ran.cimec.ro/sel.asp?imgid=44159 asa ca atacul asupa domnului Gelu Florea este gratuit. Nu putea stii in ce fel o sa fie montat acel material si cum o sa arate rezultatul final.

  • addaci /

   ar fi trebuit sa stie cum se va monta materialul…

   • Daniel /

    Nu cred ca a fost informat despre cum o sa arate rezultatul final. Domnul Gelu Florea nu este producator, nici consultant stiintific la acel ”documentar”. Pacat sa fie atacat un om care si-a dedicat viata studiului dacilor si Sarmizegetusei pe baza unei deformari care nu ii apartine.

    • addaci /

     trebuia sa se informeze,nu este o scuza aceasta

     • Andreea /

      De acord. Nu cred insa ca invrajbirea asta intre noi e buna. Ar fi bine sa se explice. Sunt sigura ca i-ati da un drept la replica daca ar cere.

     • addaci /

      evident, daca ar cere drept la replica, l-ar primi

    • adrian dacul /

     ok…poate ca nu stia,dar de ce nu a sarit ca ars cand a aparut filmuletul si sa fie primul care protesteaza.De ce sa protestam noi si el sa taca?

  • Andreea /

   Poate ca nu a stiut cum va aparea la montaj, dar asta nu scuza “amazingul” exagerat. Si fals… De parca se forta sa para surprins.
   Daca nu a fost rau intentionat, cu atat mai mult ar trebui sa aiba o reactie. Iar noi ar trebui sa-i ascultam explicatia fara sa avem idei preconcepute. Din pacate, dansul prefera tacerea.

 32. alex demetriu /

  Cei de la BBC si-au incasat onorariile si au spuc ceva adevarul pe jumate si minciuni care denigreaza, nefondate stiintific nici cultural. Dl Gelu Florea nu stiu daca a urmarit documentarul, nu e exclus ca el sa fi fost doar un colaborator stiintific de acarui parere prea putin le-a pasat celor din UK.
  Din pacate constatam ca din UK vin multe atacuri contra noastra, a Romanilor, sau mai bine zis a Dacilor, asa ca trebuie sa aflam ce urmaresc dpdv politic acesti denigratori absolut obisnuiti.
  Nu trebuie sa mai toleram nici o forma de atac la adresa identitatii noastre, iar pentru denigrari sa cerem socoteala in instante.
  multumesc

 33. adrian dacul /

  Ce ma supara cel mai mult,este ca dintru studiu superficial,pot face un documentar comercial.Marfa de proasta calitate vanduta pe brand.Sunt multi care o servesc drept calitatea I,nestiind ca sub ambalajul poleit se afla ceva stricat,pentru care platesc de 3 ori mai mult de cat pretul real de piata.

 34. Clementina /

  Felicitari si toata admiratia mea ,pentru asemenea initiativa si atitudine.E de datoria tinerei generatii,avand ca atuuri inteligenta,o buna pregatire in domeniu si stapanirea unei limbi de larga circulatie,sa lupte pentru crearea unei imagini corecte a poporului roman,implicit a Romaniei.Marile popoare au abilitatea de a-si face imagine,pe cand noi,avand un fel de inocenta precum copiii,ne punem totul pe tava si sufletul in palma tuturor,fara a lua in calcul eventuale consecinte.Sunt pasionata de istorie ,mai ales de istoria patriei mele.Sper ca istoricii sa raspunda initiativei dumneavoastra de a apara si a raspandi istoria adevarata a poporului nostru;daca nu o vor face romanii,strainii nu au nici un interes,dimpotriva…….Faptul ca facem parte dinU.E.nu inseamna ca trebuie sa renuntam la ceeace reprezinta specificul romanesc.Ma ingrijoreaza si neglijarea limbii materne ;e o poveste lunga ….La ,,Eurovizion”s-a cantat mai mult in engleza.Noi ,cei mai in varsta ,care nu am prea invatat in scoala engleza,nu intelegem aproape nimic din textul cantecului ;stiu ca e onecesitate ,dar macar sa dea o traducere ca la filmele straine.La TV se folosesc pentru emisiuni ,titluri ca,,Wold in 60 de minute”,de ce nu ,,Lumea in….?Sau cate alte expresii in engleza ,incat am impresia ca ma uit la o televiziune straina. Platim totusi toti la fel, acel abonament .Mult succes cu multi colaboratori!

 35. maria elena /

  Nu stiam ca documentarul era din martie si ca deja s-au trimis atatea mesaje. Acest documentar a fost dat aseara pe BBC2 , si nu imi vine sa cred ca l-au lasat asa fara nici o precizare la final macar. l-am mai prins o data cred ca inainte de Craciun 2013 dar nu am vazut partea cu dacii. Nu puteam accepta asa ceva. eu as vrea sa-i scriu realizatorului , dar nu stiu cum sa dau de adressa lui, de un link ceva. Am vazut ca britanicii il laudau pe youtube , spunand ca e un jurnalist cu diploma in istorie care a absolvit cambridge ul pe primul loc. Inseamna ca asa invata ei in universitati, asta este istoria care o invata ei. jalnic!

 36. maria elena /

  am reusit sa fac o plangere pe bbc ,dar nu stiu cine o sa ma ia in seama . va dau site ul pentru plangeri : http://www.bbc.co.uk/complaints/complain-online/
  sper sa fie cineva inca interesat de articol si sa se faca mai multe plangeri ..poate ne baga cineva in seama..daca nu mai pun una si zic ca ne-au jignit tocmai pentru ca suntem romani si pentru ca nu ne vor,,

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>