Afacerile Comisiei Naționale de Arheologie: cum alocă membrii comisiei bani pentru șantierele proprii. Dezvăluiri!

Categories DezvăluiriPosted on

Articol preluat de pe www.teiadna.ro

În domeniul arheologiei, banii Ministerului Culturii sunt împărțiți în mod “deștept” nu de miniștri sau secretari de stat ci de o comisie – Comisia Națională de Arheologie, care, ca orice comisie din orice minister, are și un secretar  – dl. Emilian Gămureac. Această comisie cu secretarul ei rezistă în această formula și cu aceleași privilegii de 12 ani.

Din 2005, toate învârtelile cu banii destinați arheologiei de către Ministerul Culturii – și nu numai, se fac prin această comisie, manevrată discret de secretarul ei. Concret, este vorba de următoarele aranjamente:

–          Totul începe cu numirea acestei comisii care se face o dată la 2 ani prin ordin de ministru. Numai că acel secretar pomenit mai sus, bagă sub nasul ministrului la fiecare schimbare de mandat, lista membrilor pe care ministrul o semneaza. Doar că aceste numiri se fac cu înălcarea flagrantă a legii, deoarece conform legii (OUG 43/2000, art. 15, alin (2)) numirea membrilor nu se poate face decât pentru două mandate consecutive, iar în comisie sunt multe persoane rămase acolo de mai mult de 8 ani – Adriana Pescaru, Paul Damian, Ioan C. Opriș, Sorin Cociș, Florin Topoleanu etc.

–          De fapt, numirea acestor membri docili este importantă pentru că ei aprobă finanțarea pentru șantierele sistematice, la care participă și dl. Emilian Gămureac. Astfel, doar din finanțarea (publică) a ultimilor ani se poate vedea cum a crescut suma acordată șantierelor pe care a participat (șantierul Ulmetum, de la 8.000 de lei în 2009 ajunge la 50.000 de lei în 2013, fiind un șantier de importanță minoră). La fel se pot vedea și sumele destul de consistente care se acordă șantierelor care aparțin membrilor Comisiei – Capidava (Zeno Pinter – președintele comisiei și Ioan C. Opriș), Covasna (Viorica Crișan), Noviodunum (Florin Topoleanu) etc sau ale unor apropiați ai lor.

–          Aceeași membri ai comisiei, numiți de fiecare dată la propunerea aceluiași secretar al CNA, aprobă și descărcarile arheologice. Acestea sunt importante deoarece înseamnă mulți bani pentru arheologii și muzeele participante.De exemplu, Muzeul Alba Iulia a încasat pt descarcărea numai pentru un mic tronson de autostradă suma de 150.000 euro (acesta fiind contractul exclusiv pentru arheologie). Dar ca să încaseze suma, Muzeul Alba are nevoie ca rapoartele privind săpăturile să fie aprobate în Comisia Naționaă de Arheologie. Dacă comisia este de acord, se eliberează Certificatele de descărcare arheologică și muzeul își încasează banii. Dar cum să te asiguri că această Comisie votează cum trebuie? – simplu! Îl trimiți ca membru  pe arheologul G. Bounegru de la Muzeul Alba care este propus de Gămureac și este aprobat de ministru.

Pe urmă el se duce la ședintele în care Comisia aprobă exact șantierele unde a fost Bounegru sau colegii lui. Secretarul Comisiei trimite o adresă cu aprobarea dată de Comisie la Direcția de cultură care emite Certificatul  și deci constructorul poate vira suma aceea uriașă în conturile muzeului. Aceleași lucruri se întîmplă și în cazul altor muzee și institute cu contracte pe autostrăzi (Muzeul Național de Istorie – Paul Damian, Institutul de Arheologie Cluj – Sorin Cocis, Muzeul Satu Mare – Robert Gindele, Muzeul de Istorie Cluj – Viorica Crișan, Muzeul Timișoara – Al. Szentmiklosi).

In acest mod a aprobat Comisia formata din arheologii care urmau sa încaseze banii o suma totală de circa 4 milioane euro doar în ultimii ani și doar din lucrările pentru autostradă și ne referim doar la contractele muzeelor nu la toate costurile pentru arheologie. La aceasta adăugați toate contractele pentru alte lucrări mari de investiții: parcuri industriale, căi ferate, ansambluri rezidențiale, toate executate și aprobate mereu de aceeași oameni și se ajunge la peste 20 de milioane de euro în ultimii 10 ani.

În concluzie, membrii comisiei sunt șefi de șantiere arheologice pe care ei și le aproba, tot ei își aprobă descărcările de pe urma cărora încasează bani și mai încasează bani și pentru șantierele lor. Aceasta afacere extrem de profitabilă continuă nestingherită de ani buni și cu aceiași actori și beneficiari, indiferent de câti miniștri s-au schimbat si câți secretari de stat s-au rotit. De unde se vede ca nu trebuie sa fii un mare demnitar pentru a putea sa iți aprobi proprii bani pe care ii plateste tot statul și că este mai profitabil să fii un mic funcționar nebăgat în seamă dar de neclintit din post pentru că știe să-și cointereseze secretarii de stat și șefii!

Sursa: http://www.teiadna.ro/denunt/79/Emilian-Gamureac

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

Lasă un răspuns