Femeia dacă pe Columna lui Traian

Categories ArticolePosted on

Articol extras din revista ISTORIE INEDITĂ: Dacă avem și un beneficiu în urma invadării Daciei de către armata Imperiului Roman, atunci acesta este programul iconografic fără precedent ordonat de Împăratul Traian, program care a dus la ridicarea Columnei de la Roma și a unui număr impresionant de statui de daci, peste 100, plasate în Forul împăratului.

Vorbesc de un beneficiu, gândindu-mă la bogăția de imagini prin care ni se dezvăluie lumea geto-dacilor, ca urmare a acestui uriaș efort de reprezentare a celor pe care Traian îi considera „cei mai valoroși războinici din lume, nu numai datorită tăriei trupului lor, dar și datorită doctrinei pe care o dețin de la slăvitul lor Zalmoxis”. (Împăratul Iulian Filosoful, citându-l pe Împăratul Traian, în lucrarea Împărații”)

Formată din 18 blocuri masive de marmură de Carrara, fiecare cântărind 40 de tone, cu o înălțime de aproape 40 de metri și un diametru de 3,7 metri, Columna lui Traian este unul dintre cele mai impresionante monumente ale Antichității. Aici, pe basoreliefurile ei, putem descoperi, în afara figurilor de războinici, și un număr important de chipuri ale femeilor dace.

O experiență interesantă de care vă invităm să vă bucurați! De remarcat că aproape orice reprezentare cu femeile dacice îi prezintă și pe copiii acestora.

Daniel Roxin

Foto: Colecția istoricului Leonard Velcescu. Mai multe aici: www.statuidedaci.ro

Revista Istorie Inedită poate fi achiziționată de aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns