Cronicarul bizantin Laonikos Chalkokondyles (1430-1470) îi numește pe ostașii lui Vlad Țepeș “DACI”

Categories ArticolePosted on

Oare de ce scrierile medievale sau mai târzii îi numeau pe liderii țărilor românești geți sau daci? Să ne amintim că Iancu de Hunedoara era numit Ioan GETUL, că Mihai Viteazul avea supra numele de MALUS DACUS (Dacul cel Rău) sau că Horea era numit ironic REX DACIAE (Regele dacilor).

Dacă ne-am lua după diverșii istorici de carton care ocupă pe nedrept poziții importante în cultura și educația românească, și care tot încearcă să inoculeze ideea că geto-dacii au dispărut din istorie, că românii de astăzi nu au nicio legătură cu dacii lui Decebal, atunci ar trebui să îi considerăm nebuni sau dacopați pe toți cronicarii care au trăit în vremea lui Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul sau Horea.

Doar că, pentru orice om cu un minim bun simț este evident că nebunii adevărați sunt acești istorici penibili, rupți total de realitate sau pur și simplu vânduți altor interese!

În sensul celor spuse până acum, este demn de menționat că bizantinul Laonikos Chalkokondyles (1430-1470) cronicar al împăratului Constantin Paleologos ne spune în lucrarea Expuneri Istorice, Cartea a II-a următoarele:

„Mai pe urmă totuși (Baiazid) trimițând armate în Peonia (Ungaria) și Peonodacia (Transilvania), a jefuit țările. După ce însă a mai trecut un timp, a pornit cu război asupra dacilor și a lui Mircea (cel Bătrân – n.n.), domnul dacilor.”

Cu alte cuvinte, în opinia unui contemporan, cronicar al unui împărat Bizantin, oamenii aflați în Valahia sau Țara Românească erau DACI, la fel ca și Mircea cel Bătrân…

Referindu-se într-un alt loc la atacurile muntenilor lui Vlad Țepeș, întreprinse contra invadatorilor otomani, Laonikos Chalkokondiles spune următoarele: „Taberei (otomane) îi era, ce-i drept, teamă de DACII care întru nimic cu mai puțină îndrăzneală făceau câte o mare ispravă”.

Și atunci, vă întreb eu, când ai atâtea dovezi istorice din care rezultă că timp de secole strămoșii noștri medievali erau considerați DACI sau GEȚI de către străini, mai poate fi pusă la îndoială continuitatea geto-dacică a românilor? Evident că nu! Evident că doar de proști și trădători!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Ilustratie dac: Gabriel Tora

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns