Michelangelo, Rubens și Caravaggio au studiat DACII de pe Columna lui Traian, fiind influențați de această lucrare monumentală…

Categories ArticolePosted on

Columna lui Traian și statuile de daci de la Roma au fost surse importante de inspirație pentru o serie de mari artiști, precum Michelangelo, Rubens sau Caravaggio…

Mulțumită studiilor istoricului Leonard Velcescu, cel care a identificat în muzeele lumii peste 100 de statui de daci, astăzi știm mai multe despre felul în care romanii i-au reprezentat, dar și despre felul în care operele romane dedicate dacilor au influențat marii artiști ai lumii.

În acest sens, istoricul Leonard Velcescu spunea în carea sa DACII ÎN SCULPTURA ROMANĂ – Studiu de iconografie antică următoarele: “Se cunoaște că însuși Michelangelo (1475-1564) admirase compozițiile Columnei lui Traian, în fața cărora ar fi exclamat: Nu există decât o singură Columnă Traiană! Ceva mai târziu, stilurile în care au fost sculptate basoreliefurile Columnei de către artiștii antici va influența puternicele compoziții ale lui Caravaggio (1571-1610). 

Marile creații artistice ale Renașterii și Barocului fiind din ce în ce mai mult sub influența artei Columnei, basoreliefurile ei, precum și statuile de Daci, au trezit un interes din ce în ce mai mare și studii de o mare anvergură au fost începute, mulaje și reproduceri în piatră au fost realizate după aceste opere.

Din numeroasele creații artistice ce au fost realizate după aceste reprezentări antice de daci vom da numai câteva exemple, ce se pot vedea și admira la următorii mari maeștri: Polidoro de Caravaggio, Giulio Romano, Pierre Jaques, Rubens.”

În condițiile în care cercetarea sa a fost validată la Sorbona printr-o lucrare de doctorat, pentru ca apoi să fie premiată de Academia Română, punctul de vedere și descoperirile lui Leonard Velcescu merită tot respectul și credibilitatea!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns