Ce descoperiri arheologice de interes mondial se anticipează că se vor face în acest an la Poiana Cireșului? De vorbă cu arheologii…

Categories ArheologiePosted on

Șantierul arheologic de la Poiana Cireșului s-a dovedit în anii care au trecut, prin bogăția de artefacte scoase la lumină, a fi unul dintre cele mai importante șantiere arheologice paleolitice din Europa, un loc unde s-au făcut multe descoperiri de interes mondial.

Astfel, munca dedicată a echipei conduse de Prof. univ. dr. Marin Cârciumaru și dr. cercetător Elena Cristina Nițu a făcut posibilă umplerea unui întreg muzeu cu artefacte vechi de 20.000-30.000 de ani (aceste obiecte sunt expuse la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște) Aici, la Poiana Cireșului, lângă Piatra Neamț, s-au descoperit pandantive gravate în piatră vechi de 20.000 de ani, coliere din melci cu o vechime de aproape 30.000 de ani, cea mai veche statuetă din piatră descoperită vreodată în România și această parte a Europei, veche de peste 20.000 de ani, unelte și arme ale omului Gravetian, cel care avea aici o tabără de vânătoare. Mai mult decât atât, descoperirile făcute le-au permis specialiștilor să contureze flora de acum 20.000-30.000 de ani și să aducă argumente consistente din care să reiasă că așa zisul om preistoric făcea, în acea vreme, schimburi comerciale din zona Moldovei până la Marea Mediterană.

Și cum suntem la doar 3 săptămâni de reluarea cercetării de la Poiana Cireșului, am realizat o emisiune cu arheologii care conduc acest șantier, pentru a vedea care sunt așteptările pentru acest an. Ei bine, pe baza unei descoperiri făcute anul trecut, dar care nu a putut fi cercetată integral în 2016, arheologii spun că, dacă se vor confirma intuițile lor, anul acesta va fi unul cu noi descoperiri de interes mondial. Mai multe veți afla mai jos, urmărind acest nou episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare…

Înainte de asta, vreau să subliniez faptul că acest șantier arheologic, în pofida importanței lui, nu a primit în anii trecuți finanțare de la Ministerul Culturii, activitatea lui depinzând de finanțări private. Tocmai de aceea este important de menționat faptul că Asociația Geto-Dacii a avut și are un rol major în finanțarea acestui obiectiv, anul 2017 fiind al 4-lea an consecutiv în care plătim cazarea și mâncarea a 10-15 arheologi, pentru o lună de zile, cheltuielile de transport și achiziția unor unelte necesare muncii pe șantier. Această finanțare nu ar fi fost însă posibilă fără sprijinul dumneavoastră, al celor pasionați de istoria acestor meleaguri. De aceea, vă mulțumim tuturor celor care ați făcut donații și sponsorizări, tuturor celor care ați trimis un SMS sau ați achiziționat produse de pe siteul Daci Art. Doar cu ajutorul dumneavoastră aceste descoperiri au fost posibile.

Pentru campania din 2017, le aducem mulțumiri în special următorilor donatori (îi menționăm doar pe cei care au făcut donații mai mari de 400 de lei), în ordinea descrescătoare a donațiilor:

  • Mihăieș Anton (Italia)
  • Grigore Oprița (România)
  • Cristina Bidner-Bodnărescu (Germania)
  • Laurențiu Grigoroaia (SUA)
  • Sorin Gheorghiu (Kuweit)
  • Florin Mihai și Botoșăneanu Ioniță (România)
  • Starc Dinu Teofil (România)
  • Angelica Ciobănița (Italia)
  • Anca Larisa Esanu (România)
  • Florin Gheorghe (Germania)
  • Mihai Boitan (Marea Britanie)
  • Lenuța Dumitrana (Franța)
  • Adrian Năstasa (Canada)
  • Florin Juravle (Elveția)

cest șantier arheologic o pot face prin una dintre modalitățile prezentate mai jos:

  1. Puteți să faceți o donație sau o sponsorizare către Asociația Geto Dacii. Aveți aici conturile asociației: http://adevaruldespredaci.ro/2013/03/donatii-si-sponsorizari/
  2. Puteți achiziționa un produs de pe magazinul online DACIA ART: http://dacia-art.ro/
  3. Sau puteți trimite chiar acum un SMS cu textul DAVA şi adresa dv de e-mail la 7472, tarif 5 E+TVA/SMS (număr valabil în reţelele Orange, Telekom, Vodafone și Digi) şi veți primi în contul lui: 1. Filmul documentar TRANSILVANIA, ISTORIE FURATĂ în format HD (scenariul și regia Daniel Roxin); 2. Cartea GETO-DACII ÎN LITERATURA ROMÂNĂ (autor Iulia Brânză Mihăileanu). Ambele în format digital. Imediat după trimiterea SMS-ului vei primi un mesaj în care ți se va solicita confirmarea plății. Acest al doilea mesaj este taxat normal.

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns