Tradiții magice – NOAPTEA DE SÂNZIENE. Informații inedite…

Categories ArticolePosted on

Noaptea de 23 pe 24 iunie este noaptea magică de Sânziene… Conform tradiției, în această noapte se deschid porți între lumi iar Zânele Sânziene pot fi văzute încingând hore în mijlocul naturii. Zburdalnice și imprevizibile, ele pot favoriza legături de iubire, pot vindeca boli și chiar pot răpi în lumea lor tineri frumoși și neprihăniți…

În multe locuri din țara noastră, tradiția se păstrează încă vie. Fetele își pun flori de sânziene sun pernă pentru a-și visa ursitul, sau chiar le invocă pentru a avea împlinire în dragoste.

Dar oare cât de veche este această tradiție? Ei bine, avem motive să credem că ea are rădăcini în perioada neolitică, o vreme în care societatea era una matriarhală iar preotesele erau femei ce întruchipau sau purtau mesajul Zeieței Mamă. Dovezi în acest sens găsim inclusiv în Cultura Cucuteni (veche de 7.000 de ani) unde, pe lângă zecile de mii de statuete femenine cu rol ritualic găsim și opere ceramice de artă care intrigă lumea specialiștilor, negăsinduli-se nicio întrebuințare practică.

Este vorba de celebrele vase – horă care ne prezintă șase siluete de femei prinse după umăr în mod dinamic, sugerând un dans ritualic. Desigur că acest lucru nu ne poate lăsa indiferenți, cu atât mai mult cu cât tradiția populară de astăzi vorbeșete, în cazul Sânzienelor, de cete de patru sau șase zâne care dansează într-o horă magică.

Dar pentru a afla mai multe lucruri inedite despre Noaptea Magică de Sânziene vă invit să urmăriți acest episod al emisiunii Adevăruri Tulburătoare în care, alături de istoricul și regizorul Leonardo Tonitza, vorbim despre această tradiție fascinantă.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Emisiunea Adevăruri Tulburătoare poate fi urmărită la Nașul Tv în fiecare vineri, de la ora 20:00 și, în reluare, duminica, de la ora 11:00.

Restul episoadelor pot fi vizionate aici: https://www.youtube.com/user/roxindaniel/video

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns