Statui cu Burebista, Decebal și Zalmoxis în Munții Bucegi…

Categories ArticolePosted on

În munții colindați odinioară de geto-daci, teribilii luptători pe care Împăratul Traian i-a descris ca fiind „cei mai valoroși războinici din lume” („Împărații” – Iulian Filozoful), Zalmoxis, Burebista și Decebal se întorc acasă pentru a se întâlni cu urmașii lor de astăzi…

Responsabil de acest eveniment va fi Consiliul Județean Dâmbovița care dorește să finanțeze sculptarea a trei statui înalte de 3 metri pe care să le amplaseze apoi în Munții Bucegi, pentru a marca cu figurile lui Zalmoxis, Burebista și Decebal, locurile încărcate de mister și legendă, de aici.

Adrian Țuțuianu, președintele Condiliului Județean Dâmbovița: „Vreau să inaugurăm anul viitor DJ 713-714 şi vreau să fac un proiect cu trei statui. Îi spune Drumul Dacilor la drumul ăsta, iar la Dichiu, la intersecţie, vreau să-i pun pe Decebal, pe Burebista şi Zalmoxis, trei sculpturi care vor fi de referinţă. Se va opri toată lumea să facă poze acolo. Este zonă de vizibilitate maximă, toată lumea urcă acolo şi mă gândesc să facem să fie un punct de referinţă pentru toată lumea.”

O inițiativă lăudabilă pentru care merită toată aprecierea noastră!
*

Trebuie menționat faptul că Adrian Țuțuianu și Consiliul Județean Dâmbovița sunt implicați și în alte proiecte istorice importante. Unul dintre acestea este și realizarea acum 2 ani a Muzeului Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, unic în România și această parte a Europei, precum și în susținerea, alături de Asociația Geto Dacii, a șantierului arheologic de la Poiana Cireșului unde, în acest an, s-a descoperit o statuetă cu o vechime de 23.000 de ani.

*
Daniel Roxin*

Ilustrație: Gabriel Tora

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns