Actualizat November 7th, 2018 10:46 AM

  • Despre proiect
  • Redacţia
  • REDIRECTIONEAZA 2% catre ASOCIATIA GETO-DACII
  • Trimite un SMS
  • Contact

Spiritul Dacic Renaste

  • Home
  • Istorie
  • Arheologie
  • Dezvăluiri
  • Emisiuni TV
  • documentare și cărți
  • Donații
  • Urmareste
    • Facebook
    • Twitter
    • Google+
    • Pinterest
    • RSS Feed
    • Linked
    • Youtube

Surorile tăblițelor de la Tărtăria, descoperite la Vadu Rău, mai vechi și ele cu 1.000 de ani decât cele sumeriene. Autorițătile științifice românești se fac că plouă și de această dată!!!

Jan 09, 2015 Arheologie 12


vadu_rau
In cursul lunii mai 2009, o viitura a raului Bistrita, produsa in zona localitatii nemtene Farcasa, avea sa scoata la iveala un foarte posibil atelier neolitic de confectionare a unor tablite inscriptionate, foarte asemanatoare cu celebrele tablite de la Tartaria. Ele s-au adaugat celorlalte artefacte care au fost descoperite de catre inimosul prof. dr. in istorie Dumitru Ionita, in punctul numit Vadu Rau, din localitatea pomenita mai sus, incepand cu anii ’80 ai secolului trecut, despre care s-a mai vorbit.

Vadurau2

descoperirea are o importanta deosebita pentru ca, iata, ea demonstreaza ca celebrele placute de la Tartaria, datate ca fiind mai vechi cu peste doua milenii decat cele sumeriene de la Djemdet Nasr, Kis si Uruk, considerate indeobste cele mai vechi forme de scriere din lume, nu reprezinta un caz izolat, accidental, ci o activitate cat se poate de organizata, desfasurata de locuitorii acelor vremuri de pe actualul teritoriu al tarii noastre. Din pacate, la fel ca si alte asemenea descoperiri de exceptie, nici aceasta nu s-a bucurat de atentia necesara din partea specialistilor romani. Aventura acestor incredibile “pietre” inscriptionate a inceput prin anii ’80 ai secolului trecut, cand profesorul Dumitru Ionita, in timpul unei recunoasteri de teren desfasurate in punctul numit Vadu Rau din localitatea nemteana Farcasa, a descoperit o serie de obiecte neolitice, cum ar fi: fusaiole, greutati pentru plasele de pescuit sau pentru razboiul de tesut, topoare slefuite din piatra etc.

“Tăblitele datează din neolitic, pe baza materialului litic aferent descoperirii – fusaiole, topoare slefuite etc. si ar putea data între 4300-4500 î.Hr., fiind cu 1.000 de ani mai veche decît scrierea protoliterată din Summer“, a declarat Dumitru Ionită.

Artefacte care aminteste de Tartaria

Printre aceste obiecte, cateva i-au atras atentia in mod deosebit. Este vorba despre tablite din lut ars, unele de forme rectangulare, ovale sau rotunde, care prezentau pe una din fete diverse semne incizate: romburi franjurate, linii intersectate, ce constituiau suport pentru alte linii mai mici asezate in rand, diverse puncte scobite etc. In decursul anilor, erodarea malului drept al Bistritei a continuat, prilej cu care au tot iesit la iveala alte cateva zeci de asemenea tablite, numarul lor ajungand la 120, toate purtatoare ale unor insemne protoliterate, dupa cum crede profesorul Ionita. “Unele dintre ele sunt confectionate din lespezi de piatra de forma rectangulara, peste care s-a asternut un strat fin de argila, care a fost incizat cu semne dintre cele mai variate. Printre ele se afla si un pandantiv amuleta, similar aceluia de Tartaria, care are doua orificii de prindere”, ne-a declarat profesorul Ionita.

tartaria 2

Viitura din aceasta primavara, asa cum aratam mai sus, a scos la iveala, in acelasi punct, alte cateva zeci de asemenea tablite incizate, pe care au aparut, ca element de noutate, “grupuri de semisfere, care au pe bolta lor unul, doua, trei sau patru linii. Greutatea tablitelor difera, ea fiind cuprinsa intre 100 si 500 g. Din cele observate, s-ar putea spune ca pe «vatra» acestui atelier se afla o cantitate impresionanta de material care urma a fi prelucrat si, probabil, incizat. Acest fapt m-a facut sa cred ca avem de-a face cu un atelier care fusese parasit in graba, din motive obscure: fie din cauza unei calamitati naturale, fie din cauza migratiei unor triburi neolitice”, ne-a mai spus Dumitru Ionita.

O parte din tablitele de pe Bistrita sunt aproape identice cu cele de la Tartaria

Domnia-sa este de parere ca “o parte din aceste tablite sunt relativ identice cu cele descoperite de arheologul Nicolae Vlassa in anul 1961 la Tartaria, judetul Alba, care apartin culturii neolitice Vinca, datate, pe baza de Carbon 14, ca fiind realizate in perioada 6.500- 6.000 i.Hr. Emit supozitia ca la Vadu Rau a existat in mod cert un atelier de confectionare a acestor artefacte, care apoi se raspandeau intr-o vasta arie geografica, ajungand pana in vestul actual al Romaniei sau chiar pana in Insula Pastelui. Dimensiunile tablitelor variaza intre 13,5 cm in lungime, respectiv 7-8 cm in latime”, mai spune profesorul Ionita.

Prof. univ. dr. Vasile Boroneant: “Este foarte posibil ca la Vadu Rau sa fi existat un depozit”

Fara a fi specialisti, putem sa ne dam seama ca avem de-a face cu o descoperire de o importanta cu totul speciala. De aceea, am cerut si parerea unui cercetator care a avut ocazia sa vada cateva fotografii ale acestor misterioase tablite. Este vorba de prof. dr. Vasile Boroneant, binecunoscut arheolog, care, timp de mai multi ani, a cercetat situl arheologic de la Schela Cladovei si pe cel de la Chitila, unde au fost facute descoperiri senzationale, care atesta existenta pe acele locuri a unora dintre cele mai vechi culturi materiale si spirituale din Europa. In legatura cu aceste tablite, domnia-sa ne-a declarat: ”Modelul era in epoca. Motive asemanatoare au fost descoperite in spatiul nostru si la Vidra, si la Chitila si in alte locuri. Ele se aseamana cu cele din Mesopotamia. Este foarte posibil ca acolo, la Vadu Rau, sa fi existat un depozit. Trebuie insa facute cercetari serioase pentru a putea emite o ipoteza corecta. Asemenea elemente de decor vin chiar din Paleolitic, unde aceste elemente constituiau modalitati de comunicare folosite de initiatii epocii. Le regasim si astazi, desi sensul lor nu mai poate fi deslusit, pe costumele populare, pe cusaturi, pe produse casnice gospodaresti, pe unelte etc. Ele sunt specifice numai spatiului carpato-dunarean”.

Tartaria demonstreaza ca scrisul a aparut in sud-estul Europei, nu in Sumer

Asa cum arata artefactele de la Vadu Rau, se poate observa asemanarea lor izbitoare cu tablitele de la Tartaria. Povestea acestora din urma a trezit, in timp, deopotriva, entuziasm, dar si multe reticente, in asa fel incat, desi probe indubitabile atesta vechimea lor, inca mai sunt sceptici care nu vor sa accepte realitatea. De altfel, astazi, foarte putini specialisti romani se mai incumeta sa discute deschis despre aceasta unica descoperire. O fac insa cercetatorii straini, carora nu le este nici rusine, nici teama sa afirme deschis ca prima scriere a omenirii a aparut in sud-estul Europei si nu in Mesopotamia, cum se credea pana acum. Ei au in vedere cand sustin acest lucru, atat artefactele de la Tartaria (pe care nu le cred nicidecum o pierdere de obiecte sau o negustorie a unor sumerieni ajunsi intamplator sau nu in zona bastinasilor de la Tartaria, cum se mai sustine uneori!), cat si alte doua descoperiri: cea de la Karanovo, din sud-estul Bulgariei, unde pe o colina, intr-un nivel neolitic corespunzator mileniului III i.Hr., au fost gasite cateva sigilii de lut, printre care unul rotund, cu pictograme gravate intr-un mod semanator celor de la Tartaria, si cea de la Gracianita, din nord-vestul Bulgariei. Acolo, s-au descoperit doua platouri mici. Pe fundul unui dintre ele este redata o reprezentare schematica antropomorfa, iar cel de-al doilea prezinta o forma de scriere foarte apropiata de cea de pe sigiliul de la Karanovo si de cea de pe una dintre tablitele de la Tartaria.

Arheologul britanic Colin Renfrew, care a efectuat sapaturi tot in Bulgaria, la Sitagroi, sustine aceasta ipoteza. Apoi, celebrul profesor arheolog italian Marco Merlini, director al Prehistory Knowledge Project, membru al World Rock Art Academy Italia, care, impatimit de “miracolul” de la Tartaria, a cautat si a descoperit oasele gasite de Vlassa impreuna cu cele trei tablite. Dupa ce acestea au fost analizate si datate la Departamentul de Geologie al Universitatii din Roma, profesorul Merlini a concluzionat: Datarea e foarte veche, in jur de 7.300 de ani! Iar oasele au apartinut unei femei in varsta de 50-55 de ani, careia el ii atribuie un rol religios, fiindca printre oase au mai fost gasite 23 de obiecte sacre, printre care bratari si statuete de idoli. Aflat in anul 2004 in tara noastra, celebrul arheolog italian avea sa declare unui confrate: “Oasele ca si tablitele sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Acum este randul nostru sa gasim ca scrierea a inceput in Europa cu doua mii de ani inaintea Sumerului. In Romania, avem o comoara imensa, dar ea nu apartine numai Romaniei, ci intregii Europe.”

Cercetarea artefactelor, o datorie pentru istorici, nu o pierdere de timp

Am prezentat toate aceste date pentru a incerca sa sensibilizam cercetarea romaneasca in domeniu, in asa fel incat sa putem raspunde, fara teama de a ne compromite, unor provocari ca aceasta pe care ne-o propune profesorul Dumitru Ionita. Pentru ca descoperirea sa constituie, fara indoiala, o mare provocare. Nu suntem in masura sa dam sfaturi, dar credem ca este de datoria specialistilor sa cerceteze nu numai aceste incredibile artefacte, dar si altele care zac prin depozitele muzeelor de zeci si zeci de ani, fara sa fie bagate in seama de cineva. Credem ca aceasta este o datorie, nicidecum o pierdere de timp, pentru ca, pana la urma, elementele identitare ale existentei noastre ca popor european isi afla sustinerea si in asemenea dovezi. Incheiem prin a spune ca tablitele de la Vadu Rau tebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Ca de altfel si alte obiecte adunate cu truda si pasiune de neobositul profesor de istorie de la Farcasa care, periodic, ne surprinde cu cate o descoperire de exceptie.

sursa: Gardianul


A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html


  • tweet
Marele arheolog italian Marco Merlini: "Scrisul s-a născut în Europa, pe Valea Dunării". Comunitatea științifică internațională se apropie de momentul în care va valida acest adevăr!!! În culisele VATICANULUI. Despre Vlad Tepes, Geti si Zalmoxis. Un document de la Vatican ar putea da peste cap unele aspecte oficiale din istoria noastră medievală. VIDEO

Articole recente
  • DANIEL ROXIN: A apărut noua mea carte, ENIGMA TĂBLIȚELOR DE LA SINAIA
    DANIEL ROXIN: A apărut noua mea carte,...

    Nov 07, 2018 0

  • Informații în premieră: Rezultatele preliminare ale campaniei arheologice 2018 de la Poiana Cireșului
    Informații în premieră: Rezultatele...

    Sep 21, 2018 0

  • A apărut nr 1 al revistei POVEȘTILE DACILOR. Primul număr vă oferă LEGENDA MARELUI LUP ALB. Detalii:
    A apărut nr 1 al revistei POVEȘTILE...

    Feb 06, 2018 0

  • Video: „RĂZBOINICII LUPI – ISCOADELE”, noul teaser al filmului ZALMOXIS
    Video: „RĂZBOINICII LUPI –...

    Feb 04, 2018 0

  • Cărțile geților – o istorie surprinzătoare a strămoșilor noștri, scrisă de un istoric italian în urmă cu 500 de ani
    Cărțile geților – o istorie...

    Jan 07, 2018 2

Mai multe din aceasta categorie
  • Informații în premieră: Rezultatele preliminare ale campaniei arheologice 2018 de la Poiana Cireșului
    Informații în premieră: Rezultatele...

    Sep 21, 2018 0

  • Arheologii români au descoperit un biberon din Epoca de Piatră… Detalii:
    Arheologii români au descoperit un...

    Dec 23, 2017 0

  • Descoperă spectaculoasa civilizație care s-a dezvoltat pe teritoriul României în vremea Războiului TROIAN…
    Descoperă spectaculoasa civilizație...

    Dec 06, 2017 1

  • Cum arăta o IE dacică în urmă cu 2 000 de ani? Un artefact antic lămurește misterul
    Cum arăta o IE dacică în urmă cu 2...

    Nov 18, 2017 3

  • Tezaurul geto-dac de la Surcea (jud.Covasna) – unul din cele peste 30 de tezaure geto-dacice descoprite în așa numitul „Ținut Secuiesc”
    Tezaurul geto-dac de la Surcea...

    Nov 05, 2017 1


12 thoughts on “Surorile tăblițelor de la Tărtăria, descoperite la Vadu Rău, mai vechi și ele cu 1.000 de ani decât cele sumeriene. Autorițătile științifice românești se fac că plouă și de această dată!!!”

  1. oprea January 22, 2014 at 22:18

    poate de data asta se poate face analiza cu carbon direct pe ele,ca astea nu au fost arse

    Reply ↓
  2. Cosmin Alexe Diaconu January 23, 2014 at 20:26

    Un site dedicat satului Pietriceaua,extrem de interesant:
    Pietriceaua-,,suntem urmasi ai dacilor liberi”
    http://www.pietriceaua.ro/pietricenii.html

    ,,Strămoşii noştri îşi spuneau lupi şi semnul lor era un cap de lup. De altfel, acest animal ancestral îl putem socoti un adevărat prinţ al fiarelor carpatine. Forţa lui constă în haită, în unitatea ei, după cum forţa haitei stă în fiecare lup. De pe o viitoare stemă a Pietricelei, capul de lup trebuie musai pus, pentru că aşa sunt şi muntenii pietriceni, ca lupii, mândrii, uniţi şi puternici. Despre ei vom vorbi acum, despre aceşti aristocraţi ai munţilor.”

    Reply ↓
  3. DRAGOS SCORTANU January 23, 2014 at 21:55

    Daniel, in primul rand te salut! Te-as ruga, daca imi permiti si daca poti, sa tii activ interesul asupra acestui subiect, sa il tii la lumina atat astfel incat sa nu se uite de el, este foarte important!Bineinteles ca trebuie studiate aceste elemente de patrimoniu descoperite, probabil adevaratii specialisti o vor face si vor fi onesti precum ne-au demonstrat-o unii dintre ei.Noi stim cu totii ca dusmanii neamului nost de aici si de afara doresc musamalizarea, falsificarea si trecerea la tacere a acestui lucru, dar sa le dea Domnul maini si picioare de lut, si minte incat sa nu se inteleaga cu propriile ganduri! Le doresc ca Dumnezeu sa ii faca ridicoli si tot mai putin auziti!Ma intreb oare jidovimea si iredentismul abjecte si profane de pe teritoriul Romaniei si din afara ce or sa zica vizavi de acest nou lucru?Or fi facut sumerienii concurs de aruncat obiecte de lut si le-au azvarlit pan-aici, iar noi ca traitorii in baobab ce eram le-am luat drept ofrande de la zei!:)) Sau le-o fi adus barza?! :)) Astia deja sunt ridicoli!

    Reply ↓
  4. Cartea lui Burebista January 26, 2014 at 12:10

    Vor mai fi şi altele.

    Reply ↓
  5. Dimitris January 28, 2014 at 07:41

    Cine stie cat timp o sa dureze pana cand maghiarii or sa si le adjudece si pa astea ! :)))
    Caci cele de la Tartaria au disparut deja… priviti aici

    http://www.youtube.com/watch?v=h_pUjDq65tA

    Reply ↓
    1. gabi February 18, 2015 at 21:27

      Comentariile la clipul asta rusinos sunt anulate. Ce frica le e de comentarii! Trantesc minciuna si dupa aia fug de raspundere. Curat murdar!

      Reply ↓
    2. gabi April 6, 2015 at 14:08

      Dragilor, cine are cont de youtube poate foarte bine sa-i reclame pentru scams/fraud (escrocherie/frauda). Eu deja am facut-o, cu urmatorul text foarte concentrat: “The video presents the runes as being Szekely & Hungarian. But it is well known in historiography that the Szekely learned these runes from the local Romanian population, who lived here thousands of years before Hungarians conquered some parts of Romanian lands. Meanwhile Romanians adopted Latin alphabet, but some Romanian craftsmen or traditional motifs use these runes even today. So, the author of this video committed a huge fraud claiming the runes as being Hungarian, not Romanian. Fraud!”
      Spor la raportari!

      Reply ↓
      1. eugeni October 13, 2015 at 17:14

        este frauda si daca spui ca sunt romanesti. din motive evidente.

        Reply ↓
  6. dacul63 January 29, 2014 at 17:48

    poate ca domnul Cioroianu a auzit despre aceste tablite.Mai bine ar face ceva cercetari,decat politica.

    Reply ↓
  7. Dokia January 9, 2015 at 20:26

    Savanti pe puncte, macar in al doisprezecelea ceas, treziti-va! Macar cei mai tineri din institutiile academice. Nu va vindeti sufletul, negand evidentele. Cercetati cu seriozitate vestigiile date la iveala de pamantul Daciei. Sa lasati in urma voastra ceva consistent. Nu opuri, copiate din Sfintii Parinti ai Romanizarii, de care sa rada posteritatea.

    Reply ↓
  8. Anatena July 15, 2015 at 23:16

    Da de unde pana unde logica… doar de o suta de ani ne vedem ca natie si popor roman….in aceea perioada nu prea exista stat si popor asa cum cunoastem termenul azi…e cam absurd sa afirmam ca e ceva antic roman doar pentru ca e gasit pe Actualul teritoriu al Ro…oricum chestia cu carbonul nu a fost facut pentru ca nu se poate pe aceste obiecte fiind deja arse…e fals articolul in aceasta privinta. Legat de scrierea cu rune de catre secuii e prima oara cand aud teoria asta aberanta mai sus mentionata….surse va rog, macar din strainatate si autentice

    Reply ↓
  9. Doru October 12, 2015 at 21:36

    Suntem un popor de “nesimtiti” , neinteresant cine ne conduce. Suntem eterni, nu trebuie sa demonstram, pur si simplu.

    Reply ↓

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

facebook

Cunoaste lumea

Cunoaste Lumea

 

Tricouri cu motive dacice

Revista ISTORIE INEDITĂ

POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR – Vol II

CREDINȚE MAGICE GETO-DACICE

Donatii

Editura Geto Dacii

Ne Sustin













Blogroll

  • danielroxin.blogspot.ro
  • dantanasa.ro
  • deco-boutique.ro
  • dincolo-de-limite.blogspot.ro
  • dolce-far-niente.ro
  • edituramateescu.ro
  • frumoasaverde.blogspot.ro
  • http://www.getbeget.org/
  • Ieșirea din Matrix
  • lupul-alb-zalmoxian.blogspot.ro
  • reportervirtual.ro
  • rol.ro
  • site

Cele mai multe comentarii

  • Comentariul meu a fost sters pe stil sovietic dar...
    1 year ago
  • HAI SA DAM MINA CU MINA CEI CU INIMA ROMANA SA IN...
    1 year ago
  • Stimati Romani vizionarea acestei descrieri de ca...
    1 year ago
  • […] Adevarul despre daci – Basarabia ...
    1 year ago
  • Tu stii macar ce este tartaria ?
    1 year ago

Cele mai citite

  • Ce spun ITALIENII despre războaiele DACO-ROMANE… O lecție de istorie pentru toate cozile de topor din mediul științific românesc. Merită văzut!!!
    Ce spun ITALIENII despre războaiele DACO-ROMANE… O...

    Feb 02, 2015 129

  • REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!!!
    REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor...

    Feb 19, 2016 29

  • Române, spune lumii cine eşti! 9.000 de ani de istorie îţi cer asta.
    Române, spune lumii cine eşti! 9.000 de ani de istorie...

    Aug 08, 2013 96

  • Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români, este moștenit de la daci
    Dragobetele – sărbătoarea iubirii la români, este...

    Feb 24, 2015 37

Comentarii recente

  • GBR on REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!!!
  • GBR on Ce spun ITALIENII despre războaiele DACO-ROMANE… O lecție de istorie pentru toate cozile de topor din mediul științific românesc. Merită văzut!!!
  • GBR on Ce spun ITALIENII despre războaiele DACO-ROMANE… O lecție de istorie pentru toate cozile de topor din mediul științific românesc. Merită văzut!!!
  • basarabia e romania ce inseamna – Australia IPTV on Basarabia e România şi România e Basarabia
  • Lucian on S-a confirmat genetic originea română a dinastiei Basarabilor ! „Teoria cumană” a lui Neagu Djuvara este astfel demontată

trafic

Copyright 2014-2015 ASOCIATIA GETO DACII / All rights reserved
  • Despre proiect
  • Redacţia
  • REDIRECTIONEAZA 2% catre ASOCIATIA GETO-DACII
  • Trimite un SMS
  • Contact

Website-ul adevaruldespredaci foloseste cookie-uri. Continuarea sesiunii pe acest site implica acordul tau. Cookie-urile colectate sunt anonime si folosite pentru a determina traficul publicatiei noastre Detalii.

Powered by GDPR plugin

Politica de confidentialitate

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

You can adjust all of your cookie settings by navigating the tabs on the left hand side.

Refuza cookie-uri

Pentru o buna navigare recomandam sa acceptati cookie-urile necesare functionarii corecte a site-ului. DATELE COLECTATE DE ACESTE COOKIE-URI SUNT ANONIME

Dacă dezactivați acest modul cookie, nu vă vom putea salva preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitați acest site, va trebui să activați sau să dezactivați cookie-urile din nou.